Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Разкаянието“ разказва за опасностите в дигиталното пространство

Как интернет може да превземе живота ни и то по най-мрачния начин. Това e тема на дебютния роман на Дан Малакин „Разкаянието“, посветен на опасностите в дигиталното пространство. 

Благой Богданов е уеб администратор. Припомня, че в съвременния свят, обграден от високи технологии, човек може да стане лесна жертва на киберпрестъпление. 

„Може да се случи през телефона, имейл, инсталиране на софтуери, в чат. Формите на кибертормоз са в широки рамки“. 

Искате ли да научите как да се вмъкнете в живота на друг? Пратете му мейл, за който се предполага, че е от банката му. Същото лого, същия корпоративен начин на изразяване, няколко всяващи паника сладкодумни фрази. 

Така започва „Разкаянието“. 

Сюжетът разказва, че светът, в който живеем, е опасен не само във физическата реалност, но и в безграничното дигитално пространство, а светът на Рейчъл Стоун е сринат от човек, който я преследва на всички фронтове още от тийнейджърските ѝ години. Името му е Алан Грифин. След влизането му в затвора Рейчъл изгражда живота си отново. Десетилетие по-късно обаче някой отново я дебне, хаква телефона, имейлите ѝ, банковата ѝ сметка и профилите ѝ в социалните мрежи. Маниакът е хитър, интелигентен и неуловим. Рейчъл постепенно осъзнава, че е въвлечена в преследване, за което не е подготвена, с враг, който прилича повече на фантом, отколкото на човешко същество. 

Дебютиращият автор Дан Малакин отдавна работи по актуалната тема. Той е консултант по киберсигурност. 

Книгата разказва история, която може да се случи на всеки един от нас. Ето защо в сюжета ѝ са скрити няколко важни съвета, откроява ги редакторът Благой Иванов: 

„Основният съвет е да не бъдем доверчиви и лековерни, да внимаваме повече. Да внимаваме какво споделяме онлайн. Трябва да изградим хигиена на интернет потреблението“. 

И въпреки динамичния свят, чиято дигитална среда става все по-опасна, има начин да се предпазим. Светослав Богданов е лаконичен: 

„Един от начините е да внимаваме какво инсталираме на компютъра, какво натискаме и къде се ровим“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от