Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лиза Шопова: Книгата е най-подходящият начин Наум Шопов да бъде почетен

| обновено на 02.04.20 в 16:38
Снимка: Книгомания
„Наум Шопов. Бележки от един живот“ е биографичната книга с изповеди, спомени и размисли, показващи богатата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър.

Книгата с автор Георги Тошев излиза по повод 90-годишнината от рождението на актьора.

Част от събитията, свързани с отбелязването на юбилея, ще бъде и прожекция на филма „Личен разговор” от 2010-а, отново на Георги Тошев.

Наум Шопов е една от най-загадъчните публични личности в страната, не обича да говори за себе си и не дава интервюта. Отказва поканата на Георги Тошев да запише неговите спомени. Но преди десетилетие, на прага на своите 80 години и изправял се вече веднъж пред смъртта, актьорът узрява за тази идея и чрез Кольо Карамфилов се свързва отново с журналиста с думите: „Време е! По-добре е аз да го разкажа, а не след време, когато ме няма, други да го преразказват с лъжи!“.

Текстовете-фрагменти, включени в „Наум Шопов. Бележки от един живот” са последните размисли и послания, записани в болничната стая.

Макар през 2010 г. да излиза по случай 80-годишния юбилей на актьора луксозното албумно издание с твърди корици, новата книга Георги Тошев допълва с последния си разговор с актьора от болничната му стая, с фрагменти от недовършената пиеса „Билборд” на дъщеря му Лиза Шопова (актриса, драматург и режисьор), вдъхновена от баща й, и със спомен от Асен Мутафчиев (актьор и внук на Наум Шопов).

„Това е единственият подходящ начин Наум Шопов да бъде почетен. Защо с книга? С книгата е по-дискретно“, отбеляза пред Радио София Лиза Шопова. По думите й подзаглавието Бележки... загатва, че „казва почти всичко, и че почти не казва нищо – това съответства на баща ми“...

Книгата не е последователно и гладко повествование.

„За мен е болезнено да я чета. От тази книга научих някои неща, които не съм знаела. Самотата, която виждам, че е изпитвал, за мен е болезнена.

В същото време осъзнавам, че това навлизане в света на актьора и човека Наум Шопов е ценно за хората, които пазят в паметта си твореца.“

Самотата, дистанцията като че ли са го пазили да не бъде наранен, допълва Лиза Шопова.

Тя предполага и се надява, че „доброволната карантина“, която спазваме, ще й помогне най-сетне да седне и да напише пиесата, която иска. Но засега духът й не е спокоен...

Чуйте разговора с нея.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от