Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕЦБ отлага стратегическия си преглед до средата на 2021 г.

Заради пандемията от Covid-19 Европейската централна банка отлага завършването на стратегическия си преглед за средата на 2021 година, съобщиха от Франкфурт.

Прегледът на стратегията на Европейската централна банка трябваше да приключи в края на тази година. Той бе анонсиран от гуверньора Кристин Лагард, след като пое поста от Марио Драги.

Мнозина експерти разчитаха на прегледа, за да може Франкфурт да преразгледа и лихвената си политика, както и програмата за изкупуване на активи. Преди кризата с Covid-19 и лихвената програма и количествените улеснения срещаха критики сред професионалната общност и членовете на управителния съвет на банката.

„При сегашните обстоятелства органите за вземане на решения и служителите на ЕЦБ и националните централни банки от Евросистемата насочват всичките си усилия към това да се справят с предизвикателствата, породени от пандемията от коронавирус”, категорични са от Франкфурт.

Това е причината обявеното завършване на прегледа да се отложи с половин година.

Също така ЕЦБ отлага планираните форуми, включително годишната конференция в Синтра. Тя ще се проведе в средата на ноември.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от