Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна сесия на Европарламента на 16 и 17 април

Снимка: europarl.europa.eu

Председателят на Европейския парламент и председателите на политическите групи свикват извънредна пленарна сесия на Европарламента на 16-ти и 17-ти април в Брюксел. Решението е взето след видеоконферентно заседание между тях тази сутрин. В дневния ред фигурират дебати с представители на Съвета и Европейската комисия, предвижда се и вот на резолюция за координиран отговор на ЕС на пандемията от коронавируса и последствията от нея. 

Междувременно лидерите на политическите групи също изразиха опасения относно спешните мерки, приети наскоро в Унгария. Повечето от групите поискаха от председателя Давид Сасоли да изрази техните опасения в писмо до Комисията, с което да поиска да бъде направена оценка на ситуацията и да се обмисли задействането на процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС). Тази процедура би позволила на ЕС да гарантира, че основните европейски ценности не са изложени на риск.

След срещата Сасоли заяви:

„Нашето послание е ясно: демокрацията продължава да функционира. Всички парламентарни органи продължават да работят за справяне с пандемията от COVID-19. Ние гарантирахме, че членовете на ЕП продължават да могат да провеждат дистанционно своите срещи, да участват в дебати, да предлагат изменения и да гласуват.

Днес решихме да проведем извънредна пленарна сесия на Европейския парламент на 16 и 17 април, за да гласуваме новите мерки на Комисията за справяне с COVID-19. Евродепутатите ще обсъждат и дебатират, и едновременно с това ще актуализираме позицията си как да се справим с катастрофата. Демокрацията ще продължи.

Говорейки за демокрация, днес ми беше даден мандат да изпратя писмо до Европейската комисия, с което да попитам каква ще бъде нейната реакция на закона, одобрен от унгарския парламент, както и да направи оценка дали този закон представлява сериозно нарушение на член 2 от Договора за ЕС - който очертава нашите ценности, основани на демокрацията и свободата.

Европа реагира и показва силата на нашите съвместни действия. Ще бъде направено много повече, особено ако всички работим заедно в борбата да победим този вирус.

Като Парламент искахме да направим своя принос и да дадем малък пример, затова предоставихме на властите в Брюксел част от сградата ни да се използва за болнични грижи, както и парк от 100 превозни средства. Готови сме да направим същото с нашите офиси в Люксембург и Страсбург, ако има нужда.

Ние сме Европа, нашата сила е нашата солидарност“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени