Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически ръст на молбите за помощи при безработица в САЩ до 6,6 млн. заради пандемията

Броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица, скочи до рекорден връх за втора поредна седмица, надвишавайки 6,6 милиона, тъй като все повече федерални области в САЩ налагат строги мерки, задължавайки хората да си стоят у дома, за да се ограничи пандемията на коронавирус, която сякаш вече тласна водещата световна икономика към рецесия.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата за седмицата до 28-и мат се увеличиха до 6,648 милиона от 3,307 милиона седмица по-рано, като редовният седмичен правителствен доклад е ясно доказателство, че най-продължителният в историята на САЩ подем в заетостта приключи през миналия месец.

С оглед, че повече от 80% от американците вече се намират под някаква форма на карантина и на социална дистанция, хиляди фирми бяха принудени да съкратят част от своя персонал, което принуди хората да подадат лавина от молби за помощи през безработицата през последните две седмици.

Американските щати, регистрирали най-голямо увеличение на молбите при безработица през последната седмица, бяха Калифорния (с 692 394 молби) и Ню Йорк (с 286 404 молби).

Новите молби вероятно ще продължават да се покачват през следващите няколко седмици, тъй като икономическите щати, причинените от вирусната пандемия, вероятно ще продължават да се увеличават.

Редица големи търговци на дребно като Macy’s, Kohl’s Corp и Gap Inc (GPS.N) обявиха в началото на седмицата, че ще освободят десетки хиляди служители, тъй като те се подготвят да остават затворени веригите си магазини за по-дълго.

Само в рамките на последните две седмици новите искове за помощи при безработица успяха да надвишат най-големия брой хора, подали молби за обезщетения при безработица по време на последната глобална рецесията през 2007-2009 г., когато 8,7 милиона американци загубиха работата си.

Според анализатори и икономисти през следващите няколко месец 25 милиона американци могат да загубят работата си, поне временно, заради негативното въздействие на вирусната пандемия върху икономиката на САЩ.

"Един груб поглед към най-засегнатите отрасли предполага потенциална загуба на над 16 милиона работни места“, посочи пред Ройтерс Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Funds в Ню Йорк. Според него загубата ще бъде достатъчна за повишаване на равнището на безработица от настоящото 50-годишно дъно от 3,5% до 12,5%, което би било най-високото ниво на безработица в САЩ от Голяма депресия насам.

Днешните данни са най-ясното доказателство за силно негативното въздействие на пандемията от коронавирус върху американската икономика, което принуди Федералния резерв да предприеме преди дни серия извънредни стъпки за да осигури парична ликвидност при много ниски лихви, а Конгресът на САЩ да одобри предложения от администрацията на президента Доналд Тръмп рекорден финансов пакет от стимулиращи мерки за 2,2 трлн. долара.

Федералното правителство също така предприе мерки, чрез които да се облекчат изискванията към трудещите се да търсят обезщетения при безработица.

В резултат на това, самонаетите и работещите в т.нар. "гиг" икономика (където се предлагат много временни позиции или възможност за договаряне с независими работници), които преди това нямаха възможност да искат обезщетения за безработица, вече ще могат да правят това.

Според одобрения общ финансов пакет за над 2 трлн. долара,  безработните също така ще получават до $ 600 на седмица за период до четири месеца, което е еквивалентно на $ 15 на час за 40-часова работна седмица. За сравнение, минималната работна заплата, определена от правителството, е около $ 7,25 на час, а средното изплащане на обезщетения при безработица в началото на годината беше около $ 385 долара на човек на месец.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!