Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват се проверките на производството и търговията с храни

Снимка: Борис Димитров

Засилват се проверките, свързани с производството и търговията на храни. Вече има и санкциониран кулинарен магазин в Русе, в който стоката не е била съхранявана според изискванията.

Специално внимание при засилените проверки се отделя на това дали служителите използват подходящо работно облекло, колко пъти се провежда дезинфекция, дали са създадени условия, които да възпрепятстват прекия досег на клиента с неопаковани храни с изключение на плодовете и зеленчуците, както и дали е налична информация за потребителите, че преди каквото и да е използване, плодовете и зеленчуците трябва да бъдат добре измити.

На търговците е препоръчано да осигуряват найлонови ръкавици, хартиени пликове или торбички. Не на последно място се следи за хигиената и дезинфекцията на помещенията, технологичното оборудване, както и здравния статус на персонала. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков и допълни, че се разработва модел за прилагане на т.нар. къса верига на доставки:

„Това е инициатива на Българската агенция за безопасност на храните - производители на зеленчуци от региона, които да доставят това, което произвеждат, до местните вериги за търговия“

По този начин би трябвало да се намали опасността от пренасяне на коронавирус, както и на други заболявания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!