Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания вижда лъч надежда, макар че жертвите на Covid-19 надвишиха 10 000

Жена минава пред офис за регистриране на безработни в Мадрид. През март са подадени 302 хил. молби за обезщетения.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жертвите на коронавируса в Испания надвишиха днес 10 000, след като рекордните 950 души починаха през последното денонощие, предаде Ройтер. Но здравните власти виждат лъч надежда, тъй като епидемията се забавя по отношение на процентното нарастване на заразените и смъртните случаи.

С 10 003 починали от Covid-19 досега Испания е втората по жертви в света след Италия.

Броят на заразените с коронавируса се увеличи с 8% от сряда до 110 238, сочат данните на здравното министерство. Общия броя на смъртните нарасна с малко над 10% в сравнение с ден по-рано.

„Има светлина в края на тунела“, заяви здравният министър Салвадор Ия пред парламента. Лъч надежда – кривата се стабилизира. Достигнахме… пика на кривата и навлизаме във фаза на забавяне“  

Испания е под карантина от 14 март, като позволява на жителите си да напускат домовете си само по съществени причини. Тази седмица мерките бяха затегнати, като само на служители в ключови сектори е разрешено да пътуват, за да ходят и се връщат от работа.

Дневният ръст на заразените в проценти постепенно намалява от 25 март, когато диагностицираните случаи се увеличиха с малко над 20%.

За икономическите последици говорят данните, че от началото на карантината са изгубени безпрецедентните 900 000 работни места, а временно не ходят на работа още 620 000.

Около 80 000 работници са болни от Covid-19, а в отпуска по болест са още 170 000 – защото са болни или са изолирани заради контакт със заразени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени