Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия пуска 40 000 сезонни работници през април и май

Сезонен работник сред насаждения с аспержи в Дуденхофен, край германския град Шпайер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство постигна днес споразумение, позволяващо на необходимите сезонни работници да влязат в страната, за да помогнат за реколтата, предаде АФП.

На около 40 000 чужди работници ще бъде позволено за влязат в Германия през април и май, съобщи земеделският министър Юлия Кльокнер в Берлин. Тя нарече решението „добра новина за нашите фермери“.

На 25 март правителството обяви, че забранява влизането в страната на сезонни работници от чужбина, за да овладее разпространението на коронавируса, като забраната се отнасяше и за граждани на ЕС.

Около 300 000 сезонни работници идват в Германия всяка година, основно от Полша и Румъния, за да помагат в прибирането на различни култури, като аспержи и ягоди.

Новото споразумение предвижда работниците да пристигат в Германия със самолет, като ще се иска от работодателите за извършат проверка на здравния им статус при пристигането им.

Освен това новодошлите ще трябва да живеят и работят отделно от другите работници за период от 14 дни и няма да им бъде позволено да напускат помещенията на съответната компания.

При работа ще трябва да се спазва социална дистанция, а където това е невъзможно, те трябва да носят маски и ръкавици.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер каза, че правителството е „намерило компромис между здравната защита на населението и сигурността на реколтата“.

Правителството обяви и мерки, които намаляват бюрокрацията при наемането на нови работници в сектора, и позволяващи на наличните да работят по-продължително.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна