Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна карантина за 3000 мигранти в лагер край Атина

Мигрант с маска на входа на лагера „Рицона“ в Гърция, който бе поставен под 14-дневна карантина.
Снимка: БТА

Под пълна карантина е бежанския лагер „Рицона“, който се намира на около 70 километра от Атина. Преди дни бежанка от лагера роди в болница и бе установено, че е заразена с короновируса.

Гръцките власти реагираха незабавно и наложиха строги ограничителни мерки за 3 хиляди мигранти и бежанци в лагера, съобщи министърът по миграция Нотис Митаракис.

„От вчера вечерта, по мое нареждане и съвместно със здравното министерство, под пълна карантина са всички в бежанския лагер. Полицията вече е поставила района под охрана. Екипи на здравното министерство вече са там. Снабдяваме с храна, осигуряваме медицинска помощ. В следващите 14 дни няма да се позволи влизане или излизане от лагера. Заразените остават в лагера под пълно наблюдение на лекари и ако е необходимо ще ги прехвърлим в болница“.

От тестваните 65 души 20 са заразени, но за сега нямат тежки симптоми. В случая се налага да се тестват всички живеещи в този лагер, за да се установи процентът на заразените.

Местните жители са притеснени от случая. Те съобщиха за гръцките медии, че само преди дни мигрантите са пазарували от магазините в съседните села, а много от тях дори са пътували до Атина.

Последва информация за заразена мигрантка и в град Килкис в Северна Гърция, но тя е живеела в къща под наем и също е поставена под карантина.

За сега няма регистриран друг случай сред мигрантите в лагерите по островите, където са настанени хиляди хора и поставянето им под карантина би било изключително трудно.

В същото време кметът на остров Лесбос настоява мигрантите да се преместят на кораби, за да се ограничат контактите им както в лагерите, така и с местното население.

Местните власти на островите в Егейско море настояват дори да бъдат поставени под пълна карантина и да се забрани пристигането на хора там.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!