Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пандемията стана повод и за пропагандна война

Изпълнения на улични артисти при изгрев слънце на мост в Прага.
Снимка: БТА

В Европа се виждат първите признаци на отслабване на хватката на пандемията с намаляване ръста на заразите в Италия и Испания, а Съединените щати се готвят за ужасяващи дни.

Безпощадният марш на коронавируса отне 47 хиляди човешки живота по света, от тях 10 хиляди в Испания, въпреки че над половината планета е в режим на строга карантина.

Над 940 хиляди са заразените, половин милион от тях в Европа.

Черната статистика не пречи на редица държави да използват пандемията за пропагандна война.

Съединените щати поставят под въпрос официалните данни на Северна Корея и на Китай. А проучване сочи, че 59% от руснаците не вярват на данните на властта в Москва за броя на заразените в страната.

Пхенян се хвали, че няма случай на Covid-19

Северна Корея няма нито един случай на коронавирус, твърдят властите. И без това изолираната държава затвори границите си още през януари и наложи стриктни мерки за изолация.

Пак Монг Су - директор на противоепидемичния отдел в щаба за превенция на инфекцията в Северна Корея твърди, че усилията са били напълно успешни.

„Предприехме изпреварващи и научни мерки, като инспекции и карантина за всички, влизащи в нашата страна и щателно дезинфекциране на всички стоки, както и затваряне на границите, морския и въздушния транспорт. Нито едно лице не е заразено с новия коронавирус в нашата страна до момента“, каза той.

Северна Корея твърди, че няма случаи на Covid-19, но дезинфекцира.

Съмнения в Съединените щати

Командващият американските сили в Южна Корея, генерал Робърт Адамс, заяви миналия месец, че е сигурен, че в Северна Корея има случаи на коронавирус. Самият Доналд Тръмп предложи помощ в писмо до Ким Чен-ун.

И Пхенян наистина е търсил помощ. През февруари руското външно министерство съобщи, че е предоставило на страната 1500 тестове за коронавирус. ООН позволи изключение от наложените санкции за доставка на защитно облекло, маски, дезинфектанти и тестове от неправителствени организации.

Китай отрича обвинения за укрити данни

Вашингтон обвини и Китай, че е укрил реалните данни за епидемията в страната. Блумбърг съобщи за таен доклад на американското разузнаване, според който Китай е укрил реалния брой на жертвите и заразените с коронавируса.

От китайското външно министерство реагираха.

„Много пъти сме казвали, че лъжи, клевети и обвинения не могат да заличат изгубеното време, а само да предизвикат загуба на живот. Искрено искам да кажа на тези политици, че в този момент животът трябва да е на първо място, а не политиката. Да продължават да рискуват с политически цели безопасността на хората е неморално и нечовешко“, каза  говорителят Хуа Чунин.

Прибиране на жители в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата.

Руснаците не вярват на официалните данни

Изследване на независимия център „Левада“ в Русия сочи, че близо 60 на сто от руснаците не вярват на официалните данни за заразените. Според тях инфекциите в Русия са 3548, 235 са оздравели, а смъртните случаи са 30. Проведени са над 536 хиляди тестове за коронавируса.

Президентът Владимир Путин направи обръщение към народа в края на първата работна седмица и обяви удължаване на мерките до 30 април.

„Трябва да разберем, че заплаха остава. Пикът на епидемията в света все още не е достигнат, в това число и в нашата страна“.

Обвиненията за укриване на данни се обезценяват на фона на единодушното мнение на експертите, че няма в момента държава по света, която да е напълно наясно с обхвата на епидемията и реалния брой заразени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!