Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските концертмайстори: Мариан Краев от Мюнхенския симфоничен оркестър

Мариан Краев солира на Софийската филхармония

Мариан Краев е роден в Източна Германия през 1975 г. Майка му и баща му обаче го възпитават да цени и помни българските си корени, а Николай Краев, който е виолист, е първият и най-важен учител на сина си.

След като печели награди от няколко престижни конкурса Мариан учи в Лайпцигската консерватория при проф. Клаус Хертел. После има шанса да премине презМариан Краев и Мюнхенските симфоници Академията на Берлинската филхармония, но иска да има свое лидерско място, затова участва в три конкурса за концертмайстор. Третият опит е успешен и той е избран за първи концертмайстор на Мюнхенския симфоничен оркестър, където е вече близо 20 години.

Междувременно Краев гостува и на българска сцена - и като солист, и като концертмайстор на оркестъра, който съпровожда прожекцията на филма "Властелинът на пръстена: Задругата на пръстена" с музика на живо. По покана на пианистката Ивайла Кирова пък участва в "Български музикални вечери в Мюнхен", в рамките на които двамата изпълняват и музика на Панчо Владигеров.

Винаги, когато може, цигуларят се прибира във Велико Търново, за да не губи връзка с българските си роднини и приятели.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Мариан Краев разказа повече за пътя си на музикант и как в момента преживява кризата, застигнала всички музиканти по света заради пандемията. Чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна