Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милко Диков на 90 години

4
Милко Диков
Снимка: troyan-museum.com

Художникът-карикатурист Милко Диков навърши на 24 март 90 години. Той е постановчик и на анимационни филми. Роден е в Троян, когато градът е на картата на Царство България.

На 17-годишна възраст Милко Диков отива в София, за да взема частни уроци по рисуване при Илия Бешков. През 1960 г. завършва в Академията - ВИИИ „Николай Павлович“ специалност керамика в класа на проф. Стоян Райнов. През 1959 г. отпечатва своята първа карикатура във вестник „Стършел“ и печели първия си конкурс за карикатура.

От 1963 г. карикатурите му са постоянно на страниците на различни вестници и списания. Характерното за тях е, че почти никога не са придружени от допълнителен текст.

Милко Диков работи и като художник-постановчик на анимационни филми, по-известните сред които са: „Двата полюса“ (1963), „Пакостникът“ (1964), „Приспивна песен“ (1966), „Аспирин“, „Триптих“ („Ключалката“, „Шамарът“, „Кукловод“, 1974), „Едно, две, три“ (1977).

„Милко Диков прави цял живот карикатури и сатирични рисунки, като и до днес не губи творческия си дух и уникалното си чувство за хумор. Неговите карикатури нямат текст. Чрез вица, находката, прекрасния щрих и абсурдните ситуации в тях, които черпи от богатството на живота на човечеството, ни внушава философия, мъдрост, даже радост.“ – казва художникът Киро Мавров за колегата си Милко Диков.

През 2007 г., по повод 100-годишнината от рождението на Иван Хаджийски, по поръчка на Музея на занаятите създава своите „шеговити рисунки” по подбрани текстове от популярната книга на социолога „Бит душевност на нашия народ”.

Взема участие в национални и международни изложби на карикатурата.

Доайенът на родната карикатура е носител на десетки награди, сред които Голямата награда на Маростика, Италия – 1975 година, две първи награди от град Акшекир, Турция, две първи отличия от Габрово. Носител е на орден „Св. Св.Кирил и Методий“ и на наградата на името на Илия Бешков.

Снимки: Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, СБХ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна