Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азиатска банка за развитие очаква рязко забавяне на растежа на Китай до 2,3% през 2020 г.

Азиатската банка за развитие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азиатската банка за развитие (ADB) намали рязко прогнозата си за растежа на развиващите се икономики в Азия, и в частност на Китай, поради негативните въздействия на пандемията от коронавирус.

В представен в петък доклад на ADP "Азиатска перспектива за развитие", цитиран от финансово новинарската агенция dpa-AFX, банката посочва, че регионалният икономически растеж ще намалее рязко през тази година, преди да се възстанови през 2021 г.

Според последната прогноза, развиващите се икономики в Азия ще нараснат през настоящата година с 2,2% в сравнение с предходната прогноза на ADP за растеж от 5,2 на сто. Ако се приеме, че вирусната пандемия приключи и икономическата активност се нормализира, растежът се очаква да достигне до 6,2% през 2021 г.

Изключвайки високодоходните новоиндустриализирани икономики в Азия, растежът ще спадне през 2020 г. до 2,4% (от 5,7% през 2019 г.), преди да се възстанови до 6,7% през следващата година.

"Развитието на глобалната пандемия - и следователно перспективите за глобалната и регионална икономики - е силно несигурно", посочи главният икономист на ADP Ясуюки Савада. "Растежът може да се окаже още по-нисък, а възстановяването по-бавно, отколкото прогнозираме в момента", предупреди той.

Азиатската банка за развитие прогнозира и рязко забавяне на растежа на Китай до 2,3% през настоящата година поради епидемията от коронавирус, но очаква силно възстановяване и растеж от над 7,3% през следващата година. Предишната прогноза на ADP беше за нарастване на китайския БВП с 5,8% през 2020 г.

Растежът в Южна Азия ще се забави до 4,1% през 2020 г. и след това ще се възстанови до 6,0% през 2021 г., заяви кредиторът. В същото време Югоизточна Азия ще следва Китай и растежът там ще се забави през настоящата година до 1,0%, след което ще последва икономически отскок с 4,7% през следващата година, заяви ADB.

Тихоокеанският регион ще бъде силно засегнат от вирусната пандемия и в резултат на глобалното икономическо забавяне. Предвижда се растежът в региона да намалее с 0,3% през 2020 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна