Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анжела Тошева – вдъхновена и вечно търсеща различното

Снимка: личен архивПървата част от срещата-разговор с една вдъхновена и вечно търсеща новото в традициите на клавирната интерпретация българска изпълнителка – Анжела Тошева ще бъде излъчена в предаването „Български изпълнители“ в петъчната вечер на 3 април.

Една от най-изявените и креативни представителки на българското клавирното изкуство е родена в София. Анжела Тошева има щастието да получи музикално образование под ръководството на педагозите Людмила Стоянова, проф. Мара Петкова, проф. Богомил Стършенов, проф. Лили Атанасова, както и при унгарския специалист проф. Дьорд Шебьок и норвежкия клавесинист проф. Кетил Хаугзанд.

Нейното интерпретаторско майсторство и фина художествена чувствителност са оценени високо у нас и в Чужбина: тя е носител на множество отличия от престижни музикални форуми като конкурсите в Салерно (1978), Усти над Лабем (1973), „Лист-Барток“ (1988), наградата „Златно перо“ на „Clasic FM Радио“ (1997), награда „Шопен“ на Полския културен институт в България (2010), награда на Българския салон на изкуствата заедно с Михаил Големинов за мултимедийната инсталация „Шуман-Оракул“ и поредицата от концерти по повод 200 години от рождението на Шуман (2010), както и наградата „Сребърен кръст“ по случай националния празник на Унгария и разпространението на унгарската музика извън пределите на Унгария (2019).

В този брой на предаването Анжела Тошева ще разкаже за най-ярките моменти от началото на своя творчески път, а слушателите ще се насладят и на нейни майсторски изпълнения на творби от Доменико Скарлати, Лудвиг ван Бетовен, френският органист и клавесинист Луи Маршан и Бела Барток. 

Бъдете на вълните на националната програма „Христо Ботев“ в петък, 3 април, от 23 часа – часът на българските изпълнители.