Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради коронавируса телескопите в чилийските пустини преустановиха работа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Телескопите в Чили, които изследват щателно небето, търсейки отговори на някои от фундаменталните въпроси за Вселената, също "паднаха" жертва на новия коронавирус, предаде "Ройтерс".

Обсерватории, разпръснати над крайбрежния град Ла Серена и в сухите северни пустини на Чили, преустановиха работа за първи път, откакто някои от тях започват да функционират преди десетилетия. Като причина се посочва рискът от потенциална зараза сред международните посетители и научния персонал.

Изследователските екипи, които често работят на смени и пътуват до обсерваториите от съседни градове и столицата Сантяго, са затруднени и от отмяната на полети, карантината и полицейските часове в страната.

Преустановяването на работа предполага потенциално забавяне на важни изследвания на международни екипи, които използват данни, събрани от телескопите, съобщават техните мениджъри.

През изминалите години чилийските обсерватории допринесоха за редица важни изследвания и открития. Миналата година местни астрономи изиграха съществена в роля в представянето на първото в историята изображение на черна дупка.

"Затварянето е безпрецедентно, но неизбежно. Екип продължава да работи в обсерваторията, за да поддържа важни системи в действие и да бъде в готовност да рестартира операциите, когато това стане възможно", казва Шон Дохърти, директорът на телескопа АЛМА, който се намира в пустинята Атакама.

"Допускаме, че редица проекти с участието на гостуващи учени, обикновено от чужбина, ще пострадат. За 21 години досега не ни се е налагало да затваряме", отбелязват на свой ред от обсерваторията "Паранал".

За Карла Пеня, която работи с телескопа "Лас Кампанас" в Атакама, затварянето означава, че ще пропусне важен прозорец в нощните наблюдения. "Проблемът е, че някои от обектите, които търся, са видими само в определено време", казва тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!