Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Химн на тоалетната хартия или да възпееш коронавируса

Справяне със стреса от изолацията, креативност, благотворителност - песните за заразата са всичко това

Коронавирусът стана и участник в карнавал в Германия в края на февруари.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Занимание в условията на изолация или креативност без страх - светът полудя по правенето на песни за коронавируса. 

Тъжни и смешни, бавни и бързи, възпяващи тоалетната хартия и сапуна, призоваващи да стоим по домовете си и да спазваме хигиена. Това са някои от лайтмотивите на стотиците песни, които вече шестват в интернет пространството, "вдъхновени" от глобалната ситуация със заразата, довела до пандемия.

Техни автори са както обикновени изпълнители, така и професионални музиканти и шоумени като британския диригент Райнър Херш, който дирижира оркестър, а в отговор на очакваните критики, текст към видеото уточнява, че ситуацията с коронавируса не е шега

Хиляди са починали заради вируса. Диригентът също е в рискова група и заради съпътстващо заболяване. Като много други хора от сферата на изкуството и той е останал без доход и осигуровки. Видеото е изпълнено с негласни коментари за мълчанието, закъснялата реакция от страна на британското правителство, ужаса в медиите. 

Появи се още турски кавър на известната песен „Хавана“ на кубинската певица Карла Кабейо. Докато ритъмът е в стилистиката на горещата карибска държава, текстът призовава да си стоим вкъщи, ако нямаме наложително излизане. С посланието, че коронавирусът е научил целия свят да бъде чист.

Не са подминати и "Куин" и тяхната "Бохемска рапсодия". Автор на пародията, която много стоящи заради карантината у дома са харесали, е американският комик Дана Бейн. Идеята му хрумнала... докато си кихал и написал текста, по който рок певецът Ейдриън Граймс направил финалното изпълнение.

И докато Бейн и Граймс се чудят дали проблемите им идват от алергии или възпалено гърло, докато „бягат, заключени в домовете си“ от реалността (това е непоетичният превод на част от песента), звезди от испанския спорт и музикална общност събраха над 1 милион евро в помощ на борбата с коронавируса в страната. 

Тини е една от популярните испански певици. С изпълнението си тя е допринесла за това да могат да се купят 115 респиратора, 500 хиляди ръкавици, почти 12 600 комплекта за стерилизация, както и над 430 хиляди предпазни маски за лице. Тини и още много звезди са се включили от домовете си. По телевизията, Фейсбук и YouTube са ги гледали над 50 милиона души в 180 държави. 

Как Европа се променя в извънредната ситуация демонстрират и германци, които пеят от терасите си италианската песен „Bella Ciao“, символ на съпротивата срещу фашизма по време на Втората световна войнаПоследно „Бела Чао“ е била използвана и при протеста на "жълтите жилетки" във Франция.

Миенето на ръцете е важно. В Русия призивът да се спазва това правило е онагледен със забавна песен, създадена от пет момчета. Те разказват историята на момиче след 14-дни под карантина, което е заприличало на Чубака от "Междузвездни войни".

На друг континент - в САЩ американците осмиват липсата на тоалетна хартия в магазините. "Ако я няма, ползвай телефонния указател", съветват в песента създателите й. Съвсем не на шега обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп влезе в ролята на човек, който призовава сънародниците си към засилена хигиена.

Институтът по обществено здраве на Виетнам публикува също песен. Страната е готова да бори пандемията, се твърди в текста. Дават се и съвети за това как да се предпазим. Хореогрфът Куанг Данг прави наистина популярно посланието за миене на ръце. „Искам на моя език - танца, да информирам за начините за борба с COVID-19, защото младите обикновено не получават правилната информация“, мотивира участието си той. Танцът му се разпространява и като предизвикателство в една от популярните младежки мрежи.

„Повярвай, любовта ще триумфира“, отправя послание химнът на борбата с коронавируса в Китай. В разпространената от китайските държавни медии песен се казва, че борбата за живота продължава дори и под дъжд от куршуми. Песента е призив за мобилизация по време на тъмните нощи  и апелира животът никога да не спира. В клипа участват известни актьори и певци, сред които Джеки Чан.

Какво откри в мрежата и избра да разкаже Добромир Видев за песните, посветени на коронавируса - чуйте и в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна