Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Огнян Миладинов, НСА: У дома децата се обездвижват

Учителите по физическо следва да задават изпълними в домашни условия задачи

Снимка: Радио Видин

Извънредното положение предполага голяма част от учебните занимания да се провеждат чрез дистанционни методи, при които учениците си стоят вкъщи.

"Тази невъзможност на учениците да излязат навън, да бягат по улицата, в парка или в спортните зали и стадиони, довежда до голяма степен до тяхното обездвижване, което естествено се отразява и на тяхното физическо състояние, и на здравето", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Огнян Миладинов, декан на Катедра "Педагогика" в Националната спортна академия "Васил Левски".

Всички учители по физическо възпитание насочват своите дейности към предоставяне на учениците на материали за физически упражнения в домашни условия.

"Голяма част от учителите чрез видеоконферентни връзки или чрез изпращане чрез съответни други технически средства, изпращат на учениците материали, чрез които те да изпълняват упражнения в домашни условия. По този начин да поддържат своето физическо състояние в добра форма и да усвояват доколкото е възможно учебния материал", допълни проф. Миладинов. 

Стоейки у дома, учениците изпитват изключително голяма нужда от движение.

"В интернет има много голям брой видеоклипчета, които могат да се гледат, които са за масово ползване, но специално за учениците в училищна възраст - те би следвало да ползват указанията на своите учители и да изпълняват това, което им указват техните учители", уточни Огнян Миладинов. 

В домашни условия - на килима или на паркета, може да се постигне достатъчно натоварване чрез физически упражнения.

"В една част от случаите в часа по физическо възпитание учениците изпълняват упражненията в една обща група от 25-30 човека, със закачки помежду им, има възможност да не вложат в голяма степен мисъл в това, което правят. Но предоставен учебният материал или упражненията, или указания как да се изпълняват упражненията по този начин, ученикът е сам вкъщи. За да изпълни упражнението, той трябва да го осмисли, трябва да го разбере и по този начин се решава един от основните принципи на обучението - съзнателност и активност", подчерта преподавателят.

В Националната спортна академия "Васил Левски" има платформа за дистанционно електронно обучение, обхващащо почти всички учебни дисциплини с виртуални класни стаи.

"В тези виртуални класни стаи се предоставят учебни материали на студентите, те изпълняват определени задачи. По същия начин се предоставят на учениците и указания за изпълнение на упражнения, също в домашни условия, за усвояване на учебния материал и за поддържане на тяхното физическо състояние", обясни проф. Огнян Миладинов.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени