Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ бяха съкратени 701 хил. работни места през март заради вирусната пандемия

Нивото на безработица скочи до 4,4% от 3,5% месец по-рано

През март в американската икономика бяха съкратени 701 хиляди работни места, слагайки по този начин край на рекордния период от 11 години (113 поредни месеца) на нарастване на заетостта, тъй като наложените строги мерки за ограничаване на коронавирусната пандемия доведоха до затварянето на редица бизнеси и предприятия, потвърждавайки, че икономиката на САЩ вече се намира в рецесия.

Министерството на труда заяви, че през миналия месец американските работодателите са съкратили 701 000 работни места, след като само месец по-рано те разкриха нови 275 000 работни места. В същото време нивото на безработица нарасна силно през март до 4,4% от 50-годишното февруарско дъно от 3,5%. Това е най-силният едномесечен ръст на нивото на безработица от 1975 г. насам.

Реалните загуби на работни места обаче се очаква да бъдат много по-големи, тъй като само в рамките на последните две седмици бяха подадени близо 10 милиона молби за помощи при безработица. Това предполага, че и нивото на безработица през март е реално много по-високо и вероятно е около 10%. Трябва да се има предвид, че обобщените данни за заетостта на Министерството на труда за събирани до първите две седмици на март включително - точно преди пандемията от Covid-19 да започне да опустошава икономиката на САЩ.

През март в частния сектор на американската икономика бяха съкратени 713 000 работни места, а в държавния сектор бяха добавени 12 000 работни места.

Загубите на работни места бяха най-големи в ресторантьорския и хотелиерския бизнес и свързаната с тях развлекателна индустрия. Заетостта в тези бизнеси се сви с цели 459 000 работни места, но дори този удивително голям брой не отговаря на действителният размер на съкращенията, което ще стане видно от априлския доклад за заетостта.

В същото време средното почасово заплащане на труда в САЩ се повиши през март с 11 цента, или с 0,39% до $ 28,62 на час, като на годишна база осредненото заплащане на труда се увеличи с 3,1%. Продължителността на средната работна седмица през март пък се понижи до 34,2 часа от 34,4 часа през февруари.

Днешните данни са едва началото на все по-голямата криза на заетостта, която се очаква да бъде факт през следващите няколко месеца, докато не бъде овладяна вирусната пандемия.

Така например фирмата за анализи Oxford Economics прогнозира, че до месец май в САЩ ще бъдат загубени 27,9 милиона работни места и ще имат безработица от 16%. По този начин само за няколко месеца ще бъде заличени всички работни места, които бяха разкрити от 2010 г. насам. Тази загуба на работни места ще бъде повече от два пъти по-голяма от съкратените 8,7 млн. американци по време на рецесията през 2007-2009 г. и малко след това, като тези работни места бяха обаче загубени в 25 месечен срок.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна