Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геймърът Сезер „Sanchez” Сабриев: Талантът е в кръвта ни

Снимка: Личен архив

Един от най-добрите ни професионални състезатели във виртуалния футбол Сезер „Sanchez” Сабриев се класира за полуфиналите на благотворителния турнир Ultimate Quaran-Team по FIFA 20. Състезателят на турския Истанбул Башакшехир надигра последователно отборите на Олимпик (Марсилия), Амиен, Челтнъм Таун, Мидтиланд и Фейенорд и за класиране на финала ще срещне състезател на Грьонинген. Участници в турнира са 128 клуба от цяла Европа. Sanchez призна, че е оптимист преди полуфинала и добави, че нивото на българските играчи в електронните спортове е много високо. Защото, както при спортистите, това е в кръвта на българина.


„Надпреварата не е от най-високо състезателно ниво, защото имаше такива противници, които не бяха професионалисти. Някои бяха футболисти на отборите, други са представители на фенклубовете. Целта на турнира е по-приятелска и повече да сближи хората, отколкото да е състезателна. Но със сигурност в тази фаза, в която съм и аз, са само професионални играчи. От два мача играя срещу професионалисти. Сега залогът е по-голям, защото никой не иска да губи, все пак представляваме отбора си и е една добра възможност да се постигне добро име.

Познавам добре следващия ми противник, той е много добър играч. Познавам се с него отдавна, може да се каже, че сме приятели. Вчера победи световният шампион на Playstation от 2018 година, което говори достатъчно за уменията му. Със сигурност е доста добър играч, но смятам, че ще успея да го победя и да се класирам на финала“, заяви Sanchez пред БНР.

„Ако трябва да съм честен, Истанбул Башакшехир ми помага повече финансово, защото дистанцията, която я има между мен и тях, е доста голяма. Аз тренирам в България, не съм в Истанбул. Ние поддържаме връзка онлайн, виждаме се виртуално и това не е достатъчно, за да имаме такъв допир и контрол. Усещам тяхната подкрепа, но щеше да бъде по-добре, ако разполагам с базата на отбора и мога да ходя всеки ден, да съм в контакт с други играчи. Истанбул Башакшехир разполага с такава база, но тя е в Истанбул и аз няма как да я посещавам, освен ако не отида за една или две седмици, за да си направя тренировъчен режим на турнир.

Електронните спортове са бъдещето, щом толкова големи спортисти се захващат с тях. Явно са намерили нещо и са видели, че това ще бъде една добра инвестиция за бъдещето. Много играчи навлизат в тези среди и разбират, че не е само да стоиш зад един монитор. Изискват се адски много усилия и адски много тренировки. Има трудности, през които трябва да минеш. Но смятам, че в бъдеще това нещо ще стане още по-популярно, хората малко по малко ще започнат да разбират колко важно е това нещо за по-голямата част от подрастващото население“, каза още българинът.

В последната година професионални клубове в електронните спортове създадоха световни звезди като Гарет Бейл и Антоан Гризман. Както би означавало за Сезер Сабриев да бъде част от такъв отбор: „Ще бъде повече от голяма чест да бъдеш част от такъв отбор, да се срещнеш с такъв голям футболист, да поговориш с него. Месут Йозил също има отбор във FIFA, Кристиан Фукс също. Голяма мотивация ще бъде за всеки да подпише с такъв отбор“.

Вчера ръководството на Левски обаче, че започва развитието на виртуалния футбол и в частност FIFA 20. “Това е нещо много хубаво, няма нищо лошо в това. Но аз като професионален играч бих избегнал подобна възможност, защото смятам, че ще им трябва време, да се намерят точните хора, които знаят какво правят и да вземат тези неща в свои ръце и да ги развият. Според мен това ще отнеме години. Може би след 2-3 години вече ще имаме такива условия, за да може професионален играч да се запише и да знае, че е в сигурни ръце”, смята Sanchez.

Въпреки това един от най-добрите ни играчи във FIFA е категоричен, че нивото на българския гейминг е доста високо. „Всяка година забелязвам, че навлизат адски много играчи, много млади и талантливи, които трябва да се развият още малко и могат да се състезават на световно ниво. Не им трябва толкова много. Същото е и в другите игри, не само във FIFA. Има адски талантливи български играчи, които се състезават на високо ниво. Явно го имаме в кръвна си. Както е и в спорта“, завърши Сезер Сабриев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!