Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Йовчев: Сега спортистите каляват психиката си

Снимка: БГНЕС

„Най-добрият вариант беше олимпийските игри да се отложат. Тези, които са преминали квалификациите или пък на тези, които им предстоят се надявам, че ще имат своя шанс. Който се е готвил, ще продължи да се подготвя. Чакал е четири години, сега ще станат пет. Така ще има повече време за подготовка. По-трудно ще е  за тези, които са към края на кариерата си и са смятали, че Токио 2020 ще им е последния напън. Сега ще трябва да се въоръжат с търпение и да изчакат още една календарна година. Смятам, че това се прави за хубаво. Важно е здравето на всеки един от нас“, това сподели специално за БНР олимпийският вицешампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев.

„В условията в които живеем сега, каляваме и психиката си. Всеки един човек, било то спортист или не в едни такива форсмажорни обстоятелства  е длъжен да се съобразява. Това са предизвикателства, които не зависят от нас и не можем да ги контролираме. Всеки ще трябва да намери начин да се готви. Ние се опитваме, децата, които тренират и сега са далеч от залите да ги подготвяме. Треньорите правят платформи в социалните мрежи, дават указания, правят програми. Намираме форми, защото е ясно, че трябва да трансформираме начина си на живот, които трябва да водим от тук на сетне“, допълни двойният и двукратен световен шампион.

В периода от 13 до 17 май Варна трябва да е домакин на кръг от световната купа. Ръководството на централа за сега изчаква преди да вземе решение дали тя ще се проведе или не.

„Изчакваме. Първото състезание на което трябваше да изпратим двама от състезателите ни, беше това по паркур в Хирошима. То не отпадна, а беше преместено за края на май, началото на юни. Нашето състезание беше за 13 – 17 май.  Не го отменяме, по-скоро го издърпваме назад във времето, като не уточняваме дати. Искаме да се състои. Поддържаме връзка с Международната федерация и трябва да изберем дата, която е най-оптимална. Много е рано. Спрямо ситуацията – седмица, две можем да кажем дати, но те пак няма да са окончателни“, сподели още генералният секретар на БФ Спортна гимнастика.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна