Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ могат да затворят петролните платформи в Мексиканския залив заради заразени с коронавирус работници

MAE: Съкращаване на добивите с 10 млн. барела не е достатъчно за стабилизиране на петролния пазар

Петролът поскъпва с над 10% в очакване на срещата на "ОПЕК+" в понеделник

Дълбоки съкращения на производството от страна на ОПЕК и на други държави, добиващи петрол, няма да предотвратят огромното натрупване на петролни запаси, заяви в петък ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ), призовавайки най-богатите икономики в света да обсъдят по-обширни начини за стабилизиране на петролните пазари.

В интервю за Ройтерс изпълнителният директор на МАЕ - Фатих Бирол посочи, че мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са довели до "безпрецедентна" загуба при търсенето на петрол, която дори може да достигне до една четвърт от глобалното потребление на черното злато.

Фатих Бирол, ръководител на МАЕ

Фатих Бирол разговаря в понеделник с министъра на енергетиката на Саудитска Арабия - принц Абдулазиз бин Салман преди извънредната среща на ОПЕК и неговите съюзници, известни като формата "ОПЕК +", на която да се обсъди намаляване на производството, за да се ограничи срива в цените на петрола.

Според него дори при намаляване на производството с 10 млн. барела на ден, което е равностойно на 10% от глобалното предлагане, петролните запаси ще продължават да се увеличават с 15 милиона барела на ден през второто тримесечие. "Това би означавало, че все още ще има огромен натиск върху световните петролни пазари", заяви ръководителят на МАЕ.

"Срещата в понеделник (6-и април) на страните от "ОПЕК +" може да бъде добро начало, но дори и числата, за които се говори (съкращаване на производството с между 6 и 10 млн. барела дневно), може да не са достатъчни, за да се намери решение на проблема със свръхпредлагането. Това би помогнало само за смекчаване на щетите, на които сме свидетели", посочи той пред Ройтерс.

В тази връзка Фатих Бирол призова Саудитска Арабия, фактическият лидер на ОПЕК и настоящ ръководител на Г-20, да бъдат обсъдени по-обширни начини за стабилизиране на срива на световната икономика.

"Саудитска Арабия, която беше стабилизатор на петролните пазари в продължение на много години, отново може да играе конструктивна роля и като председател на Г-20 може да обедини всички ключови икономики на света, производители и потребители, да проведат заедно диалог за предприемане на мерки в опит да се стабилизират петролните пазари", смята шефът на МАЕ.

Бирол също така заяви, че не е запознат с каквито и да е мерки, предприети от администрацията на САЩ за ограничаване на добива на петрол в страната. Резкият спад на цените на петрола през март обаче доведе до затваряне на много петролни находища в САЩ и до намаляване на шистовите добиви, каза той.

Въпреки предпазливите коментари на шефа на МАЕ петролните фючърси задълбочават възходящото си движение през петъчната търговия с оглед на надеждите, че на предстоящата в понеделник видеоконференция членовете на "ОПЕК +" ще успеят да се споразумеят за съкращаване на производството, което да сложи край на ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, допринесла за срив на цените на петрола само до преди дни към 18-годишни дъна.

В късния следобед фючърсите на петрола Брент поскъпват с над 12% към $ 34,00 за барел, задълбочавайки по този начин вчерашния ръст с 21%.

Фючърсите на американския лек суров петрол пък нарастват със 7% над $ 27,00 за барел, след като в четвъртък отбелязаха ръст с близо 25%.

Нефтена платформа в Мексиканския залив

Подкрепа за силното поскъпване на петрола за втора поредна сесия на търговия оказва и информация на "Уолстрийт джърнъл", според която правителството на САЩ обсъжда спирането на производството на петрол в Мексиканския залив с оглед на разпространението на коронавирус сред нефтените работници на петролните платформи.

Ако администрацията на Вашингтон пристъпи към спиране на добивите в Мексиканския залив, общото производство на суров петрол в страната ще бъде намалено от 13 милиона до 11 милиона барела на ден.

Според друга информация на "Уолстрийт джърнъл", независими производители на петрол в Съединените щати са уведомили ОПЕК, че са готови да намалят доброволно своето производство, за да помогнат за стабилизирането на пазара.

Междувременно норвежкото министерство на петрола и енергетиката отказа да коментира дали най-големият производител в Западна Европа може да намали добивите на петрол, за да помогне в подкрепа на цените.

"Министерството на нефта и енергетиката в момента не иска да коментира въпроса", заяви негов говорител пред Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!