Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ню Йорк с нов черен рекорд

Пешеходещ със защитна маска, минаващ покрай уливен графит в Ню Йорк.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ню Йорк регистрира рекордните за Съединените щати 562 починали от коронавируса за денонощие. Общо жертвите в щата стават 2935, а заразените са над 100 хиляди, от които 14 хиляди са приети в болници, а 8800 са изписани. По данни на университета "Джонс Хопкинс" инфектираните в цялата страна са над 246 хиляди, а починалите - над 6000. Губернаторът на Ню Йорк предупреди, че съвсем скоро хора ще започнат да умират поради липса на апарати за обдишване и болнични легла и поиска ресурси от цялата страна да се съсредоточат в неговия щат, който е епицентър на епидемията в Съединените щати.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп призова американците да си покриват лицето, когато излизат навън, като част от мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус, предадоха световните агенции. На дневния брифинг за журналисти, посветен на пандемията, Тръмп уточни, че става въпрос не за заповед, а "само за препоръка", която да бъде спазвана на доброволна основа. "Аз лично няма да нося" маска на лицето, подчерта той. Тръмп обяви, че американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) препоръчват на хората да носят немедицински платнени маски, които могат да си купят в интернет или просто да си направят у дома. Новите указания не бива да бъдат възприемани като заместител на по-рано препоръчаните мерки за социално дистанциране, предупреди освен това той.

 Препоръката бележи обрат в позицията на американските власти, които дълго време твърдяха, въз основа на оценки на Световната здравна организация (СЗО) и на ЦКПЗ, че не е необходимо да се носи маска, освен ако съответният човек няма симптоми на коронавируса, отбелязва Франс прес.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!