Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко всъщност са левичарите по света

Леонардо да Винчи е може би най-известният левичар в света
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да си леворък в крайна сметка не е толкова рядко явление, установи международен екип учени, след като бяха анализирани резултатите от най-голямото проучване, провеждано някога в тази област, пише в. "Дейли мейл".

От анализираните данни на 2 милиона души се оказало, че леворъките представляват почти една пета от населението - 18,1 на сто.

Учените все още не могат да обяснят по убедителен начин какво кара хората да предпочитат да извършват основните дейности с лявата си ръка. Това явление си остава мистерия както за еволюцията, така и за генетиката. Сред имената на известните леворъки личат тези на Леонардо да Винчи, Пеле, Пол Маккартни, Джими Хендрикс, Том Круз, Мерилин Монро, Никол Кидман, Брус Уилис и др.


Екипи от британския университет Сейнт Андрюс и от Атинския университет изследвали данни от 2 милиона души, събрани от 5 различни изследвания. Според най-общоприетите признаци за това човек да е възприеман като леворък, статистиките показали, че техният процент е 18,1. Но според по-консервативни преценки, някои от "левичарите" изпълняват с лявата си ръка само определен брой дейности, а не всички.


По думите на една от съавторките на проучването Силвия Паракини от Медицинското училище към университета Сейнт Андрюс новите данни ще помогнат да се погледне под един по-различен ъгъл на явлението. Изследването ще позволи на учените да се задълбочат и върху някои еволюционни маркери. Доминантното използване на лявата ръка е една от чертите, които ни отличават от нашите най-близки роднини в животинския свят - човекоnодобните маймуни. Проучването също установило, че около 9 процента от леворъките използват предпочитаната си ръка само при изпълнение на някои от задачите, поставени пред тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна