Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помните ли Вера Баева?

Вера Баева

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" припомняме творческия път на великолепната наша музикантка Вера Баева - пианистка, диригентка, композиторка, даже и писателка  - авторка на два сборника с разкази. Поводът е 90-годишнината от нейното рождение на 18 март 1930 г.

Родена в Бургас, Вера Баева завършва Музикалната академия като ученичка по пиано на Андрей Стоянов и Димитър Ненов. Учи композиция при Марин Големинов и Любомир Пипков.

Кариерата й на музикант се развива в няколко области: От една страна тя е концертиращ пианист със самостоятелни рецитали и изяви със Симфоничния оркестър на БНР и оркестрите в страната, като акцент в репертоара й са произведенията на българските композитори. В същото време работи и като акомпанятор в детска вокална група на БНР, а в Музикалната академия - в катедрата по духови инструменти. Акомпанира на много наши музиканти, а дуото с изявения ни бас Павел Герджиков, съществувал цели 30 години, оставя следа в нашето професионално музикално изкуство с високата култура на музициране. Не случайно Вера Баева преподава камерно пеене в Музикалната академия в периода 1982/1987 г.

Повече от 30 години Вера Баева работи в Смесения хор на БНР заедно с големия хоров диригент Михаил Милков. Може би точно в тази си дейност тя се запознава с възможностите на човешкия глас и звуковата красота на хоровото пеене и това я подтиква да създаде много композиции с участието на хор - кантатите „Пирин“, "Прекланям се" и „Мой роден край“, песните за женски хор „Пеперуди“ със съпровод на инструментален състав, “Откровение“ - четири песни по стихове на Станка Пенчева, а за мъжки хор с инструментален съпровод - “Танц край огъня на Тангра“. Сред по-мащабните й композиции е и оркестровата пиеса “Съвременно Търново“, Струнен квартет, Клавирно трио, Соната за цигулка и пиано, инструментални пиеси, детски оперетки.

Самата Вера Баева има предпочитания и към малките форми - композира над 150 песни за глас и пиано по стихове предимно на български поети - с голямо внимание  и уважение към текста, песни мелодични, деликатни в изразността си, каквато всъщност бе и тя самата - ерудирана, емоционална и деликатна.

Вера Баева умира на 16 юни 2017 г.

В звуковия файл чуйте повече за живота на Вера Баева и две от нейните песни, изпълнени от баса Бавел Герджиков, на когото тя акомпанира.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна