Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Нерегламентираният достъп до разпределението на делата е удар върху доверието в съда

Иван Гешев
Снимка: БНР

„Факт е, че тази система е пробита. Това е срив върху доверието на съдебната власт.  Един от основните принципи на правосъдието е доверието на хората“. Това коментира пред БНР главният прокурор Иван Гешев.

По-рано през седмицата стана ясно, че прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

В предаването „Неделя 150“ Гешев подчерта, че това е важен казус и засяга десетки хиляди граждани, затова хората ще бъдат уведомени за резултатите, както и Европейската комисия, защото става дума за срок от пет години:  

„Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015-а година - като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари“.

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната. 

„Действаме в няколко направления - вървят проверки по линия на спекулата, проверки за цените за бензина. Възложено е на Агенция Митници и на МВР да проверят данъчните складове, където се съхранява спирт, защото има данни, че се задържат над 4 млн. тона спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани проверки, вървят дейностите ни за борба срещу престъпността“. 

Според главния прокурор „тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени: 

„Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“. 

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Гешев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени