Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При мярката 60:40 държавата да поема и осигуровките, решиха две комисии в НС

Депутатите се съгласиха да замразят заплатите си

Снимка: БГНЕС

Освен 60% от осигурителния доход, държавата ще поема и дължимите от работодателя осигуровки, за да запази работните места на работниците, останали без доходи. 

Това съобщи депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова след заседания на бюджетната и правната комисия на Народното събрание

Ще бъде намален и размерът на глобите в Закона за извънредното положение, освен в частта за нарушаване на карантината. 

Предложението за редакцията на мярката 60/40 е направено от заместник-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев и е прието без възражение, съобщи Стоянова:

"Смятам, че при тази ситуация имаме възможност да поемем този допълнителен разход в тези милиард и половина, които сме заделили във фонд "Безработица", тъй като това ще е източника. Това значително подобрява мярката и смятам, че ще даде възможност на повече работодатели да се възползват от нея".

Всички в неплатен отпуск и самоосигуряващите се ще имат възможността, при необходимост, в рамките на три месеца да получат безлихвени кредити в размер до 1500 лева на месец: 

"Като срокът на гратисния период за погасяване на този кредит ще бъде най-малко три, но говорим и за 5 години, а срокът на погасяване - 10-годишен".

Предвиждат се и безлихвени кредити до 100 000 лева за дребния бизнес с гратисен период до 5 години и 10-годишен срок за погасване, както и помощ за селскостопанските производители, които наемат безработни:

"За срока на извънредното положение хора, които са на борсата, получават обезщетение за безработица, да могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители, без да губят своите обезщетения от фонд "Безработица"".

Прието е и предложението за намаляване размера на глобите по закона за извънредното положение. Разходка в парка ще се наказва с 300 лева глоба. Остава глобата за нарушаване на карантината в размер на 5 000 лева.

Комисията по правни въпроси допълни мярката НОИ  ще превежда осигурителния доход за януари и ще покрива вноските за следващите месеци, обяви Стоянова:

"Искам да кажа, че тази мярка е насочена към бизнеса. Тя не е насочена към работниците. Ако работниците трябва да получат 60% от възнаграждението си, те просто ще отидат на борсата. Там ще получат 60 процента от възнаграждението си и то няма да бъде нито за един месец, нито за два месеца, нито за три месеца, както пише тук, а ще бъде за 6, за 8, за 12 - кой колкото му е трудовият стаж. Тази мярка е насочена към бизнеса - той да може да плаща цели заплати, ако това му е възможно, ако съществува въобще бизнес, защото ясно е, че ако бизнесът изцяло е спрял, няма как. Или поне да запази ключовите си специалисти чрез тази мярка и затова е нормално и правилно тези средства да отидат при работодателя, а той да поеме ангажимента да изплати цялата заплата на работника, цялата, както я е плащал и преди това".

Депутатите замразяват заплатите си, стана ясно след 4-часовото заседание на Бюджетната комисия. Актуализацията на държавния бюджет ще се гледа в понеделник. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна