Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой: Веселин Ранков

Надявам се след няколко месеца човечеството да стане по-зряло

| обновено на 06.04.20 в 16:34
Снимка: Кирчо Стоичков

Надявам се, че след няколко месеца човечеството ще стане по-зряло, по-мъдро и животът ни наистина ще се промени... Такова е пожеланието на актьора Веселин Ранков към всички. Доц. Ранков е рожденик днес и Главен герой в "Нашият ден".

"Самоизолацията е лупа, през която поглеждаме към себе си и започваме да виждаме детайли. Нещо, което липсва в българския театър и аз го споделям от години със студентите – това, че ходят мравки по земята, че някакъв вятър движи листата... Неща, които ние не забелязваме, изглеждат несъществени... Предполагам, че през тия няколко месеца човечеството ще стане по-зряло, по-мъдро, по-възрастно. Ще започнем да се вглеждаме в хората около нас, да ги обичаме, да се грижим за тях, отричайки себе си.

Несъщественото в аза е благоденствие за останалите

Изпитанията са един тест. Историята предполага обаче, че се раждат малко повече деца, че веднага след големи изпитания (като войната) започват големи фиести... Но това може би е добре за театъра."

За изкуството

"Изкуството е като едно съпреживяване, което всеки истински творец много ревниво пази в себе си. То е като една голяма котка, като един тигър, който се е събрал в душата на твореца и чака възможност за проявяване. В момента този тигър се е снишил, защото е опасно. Той ще избухне именно когато дойде празникът, когато дойде освобождението и възможността на актьора да се срещне с публиката. Ние в момента акумулираме енергия, ние ще преживеем всичко това, за да бъдем с вас нашата публика."

За идващото Възкресение и за катарзиса

"Надявам се хората да запазят благоразумие и да се молят по домовете си. Толкова много неща се случват около нас, а ние не им обръщаме внимание...

Хора, радвайте се! Радвайте се на живота! Дишайте дълбоко – надявам се с чисти и здрави гърди. Нека сърцата ви туптят в онази посока, в която вие мислите за вашите мечтания, за вашите желания и за хората, които обичате."

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от