Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви заплати ще получават депутатите

| обновено на 06.04.20 в 12:38
Снимка: БГНЕС

Депутатите обсъдиха предложението за мораториум върху заплатите си по време на извънредното положение. Според вносителите от  ГЕРБ месечното възнаграждение на народните представители трябва да се замрази на нивото от декември 2019-та година.

Ако бъде прието предложението на управляващата партия, депутатските заплати ще останат малко над 3700 лева за периода от 13 март до края на извънредното положение.

В кризисна ситуация това е правилното решение, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ:

„Във време на криза, във време на пандемия, считаме, че Народното събрание като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска и политическа отговорност, но и политическа такава и съпричастност към всички български граждани“.

БСП  предлага заплатите да се намалят и задържат на нивото от  края на предишния мандат на Народното събрание, когато те са били близо 3000 лева. Крум Зарков заяви:

„Практически няма сфера в България нито в държавния, нито в частния сектор, където заплатите да растат с такъв темп. Това подсилва усещането за несправедливост у българските граждани и нанася непоправими щети на доверието към българския парламент. Затова ние отдавна трябваше да дадем този пример“.

От ДПС предлагат спестените средства да бъдат внесени по сметката на Министерството на здравеопазването и да бъдат използвани за борба с коронавируса.

Кръстина Таскова от „Воля“ предложи депутатите да получават възнаграждение в рамките на минималната работна заплата не само до края на извънредното положение, а до края на мандата.

А от ВМРО предлагат заплатите на депутатите да бъдат намалени с 50% до края на извънредното положение.

От НФСБ предлагат народните представители да не получават никакво възнаграждение във времето на извънредното положение.

Според правилата за работа на Народното събрание по време на извънредното положение вотът по казуса за депутатските заплати ще се проведе след изчерпване на всички точки от дневния ред.

Репортаж на Добрина Карамболова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна