Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Рияд са "много близо" до постигане на петролна сделка

Петролните фючърси опитват стабилизация след първоначален спад с над 7%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Саудитска Арабия са "много, много близо" до споразумение за съкращаване на производството на петрол, заяви пред бизнес телевизия CNBC главният изпълнителен директор на Руския суверенен фонд за директни инвестиции (RDIF) - Кирил Дмитриев, който е и един от топ петролните преговарящи на Москва.

"Мисля, че целият пазар разбира, че тази сделка е важна и ще донесе много стабилност, толкова важна стабилност на пазара, и ние сме много близко до постигането ѝ", посочи Кирил Дмитриев.

На въпрос дали Рияд и Москва ще успеят да постигнат някаква сделка до края на тази седмица, Дмитриев отговори: "Ами всъщност изглежда, че има много положително послание, мисля, че те са много, много близо до споразумение".

Шефът на RDFI посочи коментарите на Владимир Путин през миналата седмица, когато руският президент предложи комбинирано съкращаване на производството на петрол от 10 милиона барела на ден, което е около 10% от световното производство.

″Путин говори за това колко важна е тази петролна сделка, така че Русия е ангажирана", подчерта Дмитриев пред CNBC в понеделник.

Той добави, че Русия работи в тясно сътрудничество с американските власти, за да участват и американски производители в намаляване на петролното производство.

"Мисля, че Русия, Саудитска Арабия, САЩ и други страни трябва да се намесят, за да стабилизират пазарите и да осигурят стабилност в свят, който е на път да види най-голямата рецесия досега".

Коментарите на Кирил Дмитриев ограничиха първоначалния силен спад на петролните фючърси, който беше факт при старта на днешната търговия и се дължеше на информация през уикенда, че планираната за понеделник (6-и април) извънредна видеоконферентна среща във формата "ОПЕК +" ще бъде отложена за четвъртък (9-и април). Заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че може да наложи тарифи върху вноса на суровия петрол, ако трябва "да защити" енергийните работници в САЩ от срива в цените на петрола, също допринесе за първоначалното рязко поевтиняване на петрола при старта на търговията в понеделник.

В началото на европейска търговия фючърсите на петрола брент с доставка през юни поевтиняват с 1,5% към $ 33,70 за барел, но след като се срина по-рано през деня с над 7% към $ 30 за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се понижават с 1,8% към $ 27,80 за барел, но думите на коментарите на Кирил Дмитриев парираха и техен първоначален спад с над 7% към нива около и под $ 26 за барел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!