Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Обратът на Острова по темата Covid придобива истерични нотки

В Лондон е невъзможно да заключиш хиляди хора, живеещи в лоши битови условия

Лондон, 5 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Навсякъде по света имаме феномена на масово недоверие към авторитета на правителството и към каквито и да е експертни твърдения, а правителствата не обръщат достатъчно внимание на това. Това каза в предаването "Преди всички" журналистът Мария Спирова, която от години живее във Великобритания. 

„В ситуация на криза един обикновен британец би могъл да си каже следното – "правителството два месеца ми казваше, че няма страшно и, че няма нужда да променям ежедневието си" (а правителството действително казваше това - как вирусът трябва да се разпространява безпрепятствено, за да се постигне „стаден” имунитет), след което се направи рязък завой, който с времето става все по-рязък и с все по-истерични нотки. В рамките на този месец и половина, в който се случи всичко това, се създава усещането, че хората, които трябва да взимат решения за общественото здраве и за обществения ред, нямат представа какво вършат.”

Когато тази връзка на доверие се разпадне, вече не можем да упражняваме контрол към това какво я замества, изтъкна Мария Спирова.

„Защото хората продължават да имат огромна необходимост от обяснение, особено при такива масивни стресове и масивни катастрофи, които се преживяват. И тъй като класическите авторитети вече нямат силата да им обяснят, да речем: "Не сте прави за 5G мрежата, защото тя се базира на вълни, които нямат нищо общо с разпространението на биологична зараза" - вече имаме проблем. И в този проблем хората се управляват от съвършено различни инстинкти и логика на взимане на решения.”

Защо Лондон на фона на градове като Рим или Париж изглежда така, сякаш мерките за овладяване на короновируса се неглижират? 
Британската полиция е известна с по-мекия си подход в сравнение с континенталната. Друг фактор са битовите условия, при които живеят много хора в британската столица, поясни Мария Спирова.
  

„Лондон е място, където огромни количества хора живеят в много тежки битови условия. Да заключиш хора, които живеят в малки, зле осветени стаи по 12 човека в къща, независимо дали са наематели мигранти или просто бедни семейства в наистина тежки битови условия, това в един момент се оказва просто неизпълнимо условие. Ако сте семейство, което живее в много малък апартамент и вътре има 6-7 човека и този апартамент няма дори градина, в която да излезете, или тераса, и като цяло е ужасно зле поддържан – става дума за много такива хора, в един момент вие наистина ще трябва да балансирате приоритетите на това какво ви казва полицията или правителството и това какво правят децата ви или колко сте скаран с членове на семействата си. Има приблизително 25% увеличаване на обажданията, свързани с домашно насилие във Великобритания в момента.”

Спешното отделение на лондонската болница, в която е приет за лечение Борис Джонсън. Снимка: ЕПА/БГНЕСПриемането на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън в болница е тревожен обрат, смята Мария Спирова. "От „Даунинг стрийт” направиха всичко по силите си да съобщят новината по възможно най-типично английския хладнокръвен начин", отбеляза тя и допълни, че Джонсън официално не е прехвърлил задълженията си.

Високата температура на британския премиер, поддържана вече 10 дни, според британски лекари е тревожен сигнал, че болестта прогресира към белите дробове. Все още няма официално огласена информация за резултатите от изследванията му, очаква се такава следобед, посочи Спирова.

Снимка: ЕПА/БГНЕСКакви са посланията на кралица Елизабет II в нейната реч, отправена към сънародниците й по повод пандемичната ситуация, предвид рядкото прибягване на монарха до стъпката извънредно обръщение?

„Има хора, които са остро и болезнено наясно, че се намираме в криза и хора, които не знаят това и не са го осъзнали, ако се съди по това, че в местен парк се събраха 3 000 души заради слънчевото време. Тоест има крайно несиметрично гледище спрямо това точно колко сме в криза, в зависимост от това кого питаш. И явно обръщението на кралицата беше с цел да покаже, че действително се намираме в момент, в който е необходимо национално обединение и национално подчинение на мерките за социална дистанция. От друга страна специално правителството на Борис Джонсън е особено привързано към алюзии „Втората световна война”. От самото начало Борис Джонсън преживява своето издигане като вид ново национално възраждане, като това, което е било преживяно по времето на Чърчил. /.../ Тоест, според мен културно тези алюзии за голямата криза, която е дефинирала британската нация на 20 век, в момента са полезни от мобилизационна гледна точка”,коментира журналистът Мария Спирова пред "Хоризонт".

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна