Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър „Цвете“ с онлайн премиера на иновативния си спектакъл „Граници“

Снимка: burgas.bg

С иновативния си спектакъл „Граници“ театър „Цвете“ се присъедини към онлайн акциите, които театри от цялата страна ни предлагат в условията на социална изолация. 

„Скъпи приятели, ние сме с вас (макар и виртуално), за да ви покажем, че театърът ви (и винаги ще ви) подкрепя и вдъхновява – всички вас сега и завинаги!“, се казва в обръщение на екипа на театъра по повод онлайн премиерата на спектакъла.

Постановката е дело на Васил Спасов по пиесата „Кукунор и Унику“ на финландския актьор Ееро Енквист. В актьорския състав са Виолина Василева-Александрова, Росица Караджова, Нури Яшаров, Тодор Янкулов. Сценографията е на Бояна Бъчварова.

Представлението разказва историята на двама войници от воюващи държави, които охраняват двете страни на общата граница. Въпреки всички наложени ограничения – физически, психологически и емоционални, войниците откриват Човека отвъд оградата. Пътят към Другия винаги си струва да бъде извървян...

„Граници“ е иновативен двуезичен спектакъл, съчетаващ жестомимичен и говорим език, което го прави достъпен както за чуващи, така и за глухи зрители. В представлението всяка роля се изпълнява паралелно от двама души, като актьорите говорят едновременно на два български езика – говорим и жестомимичен, уточняват създателите на спектакъла. 

Представлението е осъществено в рамките на проект „Sign&SoundTheatreEurope“, съфинансиран от Европейската комисия по програма „Творческа Европа“ и от Националния фонд „Култура“, програма „Публики“, с цел популяризиране на иновативната театрална форма кaтo инструмент за социално приобщаване. 

Можете да гледате спектакъла „Граници“ безплатно на 6 април, като вместо билет, моля, харесайте фейсбук страницата ни“, призовава екипът на театър „Цвете“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!