Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети в момента на криза

Анелия Горгорова: Да се грижим за тялото и психиката, да дозираме информацията

Анелия Горгорова
Снимка: Личен архив

Човек приема трудностите, когато е подготвен за тях, дори само психически. Ситуацията, в която се намираме, е необичайна и сме неподготвени за нея. Трябва да мобилизираме всичките си ресурси, а в същото време не е ясно и сигурно, че всеки ще успее да се измъкне от „окото на бурята“.
Този силен стрес може да се сравни с малко други изпитания и загуби.

Това отбеляза в коментар пред Радио София Анелия Горгорова, която е изпълнителен директор на Casus Futura и работи в пряка връзка с бизнеса и човешките ресурси.

Тази криза е криза на много нива, не само икономическа. Тя е заплаха и за човешкото здраве, увеличава тревожността и крайните емоционални състояния.

Всички сме уязвими, но някои влизат в кризата с по-високи нива на устойчивост. Безспорно най-уязвимата група са хората, които работят на предния фронт в борбата в коронавируса. За тях трябва да се погрижат и работодателите, и държавата, и обществото да ги подкрепя. Психологическата подкрепа ще им помогне по-лесно да преодолеят изключителния стрес и да предотвратят депресивните състояния и професионалното прегаряне (бърнаут).

Уязвими са всъщност и всички хора, които ходят на работа и дори тези, които се трудят дистанционно, защото и това е необичайно. Свързано е и с придобиване на нови умения.

Работещите родители от вкъщи също имат нови предизвикателства. Оставащите без работа също изпадат в нежелан стрес.
Самотно живеещите също са сред хората, които са уязвими от допълнителна тревожност.

Анелия Горгорова препоръча всеки, който има силата и възможността в тази ситуация да подкрепи близките, които има и които са застрашени от емоционални кризи. В същото време не бива да забравяме възможността от търсене на помощ чрез професионалисти, които в момента сътрудничат на институции и неправителствени организации и дават психологически и други съвети.

Тя апелира да се грижим за тялото и за психиката си, да се движим, колкото е възможно, да пием вода, да си осигурим добър сън, да си съставяме дневен график, да не се лишаваме от общуване, но да не прекаляваме със социалните мрежи и обилната информация.

Чуйте мнението, което изрази Анелия Горгорова пред Катя Василева и Радио София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна