Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Дуранкев: В такива моменти държавата е необходима и тя идва, за да помогне

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БНТ

"Точно в такива моменти държавата е необходима и тя идва, за да помогне". Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев, като уточни, че България е в четвърта седмица в "спасителна програма" във връзка с пандемията от коронавируса. 

По думите му България се е справила по-добре икономически, отколкото програмата "Тръмп", но според проф. Дуранкев има сектори, в които трябва да се изливат т. нар. "хеликоптерни пари" като обективно трябва да се прецени кои бизнеси са необходими за оцеляването на хората, за здравеопазването, за търговията, за селското стопанство:

"Там трябва да се изливат пари без да се мисли, но да се мисли от гледна точка на количеството и качеството на необходимите продукти. Второто е - да се помисли за тези, които наистина нямат начин да издържат. Хеликоптерни пари биха били добри в размер на половин минимална работна заплата - около 300 лева - на всяко семейство, което декларира, че няма спестявания повече от 1000 лева".

Икономистът заяви в предаването "12+3", че ЕС няма резерв, защото неолиберализмът е изпратил основните производства на лекарства, ваксини, медицинска апаратура в Китай и Югоизточна Азия.

Цялото интервю на Даниела Якова с проф. Боян Дуранкев и репортажи на Даниела Костадинова и Ася Пенчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна