Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Бакалова: Договорът за Националната детска болница е подписан на тъмно

архитект Петкана Бакалова
Снимка: Ани Петрова

"Договорът за Националната детска болница е подписан на тъмно". Това каза пред БНР арх. Петкана Бакалова от инициатива "За истинска детска болница", които направиха петиция с искане на оставката на здравния министър Кирил Ананиев и отмяна на договора за детската болница. Според справка от понеделник, 14 000 подписа са събрани в социалните мрежи от инциативата. Педиатри от работните групи на Министерството на здравеопазването обаче настояват строежът на болницата да не бъде спиран. 

В предаването "12+3" Бакалова каза, че има твърде много съмнения, свързани с тази поръчка и че се използва моментът, в който заради въведеното извънредно положение в страната не могат да се провеждат протестни действия.

"Точно в момент, когато се събират помощи за борба с кризата с коронавируса, се стартира строителство, за което няма осигурено и финансиране в пълния му обем". Бакалова посочи, че им е оказан достъп до обществена информация:

"Минаха двете седмици, в които ние поискахме да ни бъде предоставена документацията на спечелилите - да се запознаем с календарния график с предложенията. Поискахме и пълната документация на строежа, каквато знаем, че се пази". 

Арх. Бакалова обясни още, че е направена консултация с голям германски концерн за саниране на бетон:

"С изненада установихме, че приравнено към българските цени за строителството това укрепване (на стария строеж на сградата - б.р.) би струвало минимално около 10 млн. лв. и би продължило между година и половина до две години, при 30-35 работника".


Преди дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение „Детско здраве“ за строителство на Национална многопрофилна детска болница. Стойността на проекта е 77 800 000 лева без ДДС. Обединение от фирми ще трябва за една година да представи проект на детското лечебно заведение.

Според арх. Петкана Бакалова е възможно да бъде прекратен подписаният вече договор и няма да бъдат наложени неустойки, защото няма все още никакви разплащания по него.

Министерството на здравеопазването се ангажира строителството на детската болница да се осъществява при максимална обществена информираност и в диалог както с всички компетентни институции, така и със специалистите в сферата на детското здравеопазване у нас.

В предаването "12+3" проф. Иван Литвиненко - педиатър, коментира, че след срещи с конструктора и архитекта на сградата се е убедил, че сградата на детската болница може да бъде завършена в много по-обозримо време и това да даде възможност да има на едно място пълна окомплектовка на специалисти за лечение на деца.

Цялото интервю на Даниела Якова с арх. Петкана Бакалова и проф. Иван Литвиненко в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!