Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските борси след сигнали за забавяне разпространението на Covid-19

Европейските фондови борси се оцветиха в зелено по време на търговията в понеделник, като основните индекси нарастват с между 2% и 4% на фона на предварителни сигнали за забавяне на разпространението на коронавируса и на смъртността от Covid-19 в най-силно засегнатите от епидемията европейски държави - Испания и Италия, както и във Франция и Германия.

Това вдъхва надежди на инвеститорите, че въведеното в Европа и по цял свят извънредно положение и свързаните това силни рестриктивни мерки за движението на хора сякаш започват да дават резултат.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 2,75%, заличавайки с лекота спада с 0,6% през миналата седмица.

Немският индекс Dax 30 се повишава с цели 4,28%, след като Германия отчете намаляване за четвърти пореден ден на нивото на новозаразените с коронавирус.

Френският индекс CAC40 нараства с 3,66% след данни за известно намаляване на броя на починалите от Cоvid-19 и на заразените, намиращи се на интензивно лечение.

Намаляването през последните дни на броя смъртни случаи от Covid-19 в най-тежко засегнатите от пандемията европейски държави - Италия и Испания, допринася за повишаване на основният индекс на борсата в Милано - FTSE MIB - с 3% и на водещия индекс на борсата в Мадрид - Ibex 35 - с 3,15%.

"Има признаци за забавяне на епидемията в Европа, въпреки че все още имаме много голям брой случаи“, посочи Симона Гамбарини, пазарен икономист в Capital Economics, цитирана от Ройтерс.

"Все още обаче е рано да се каже дали това наистина е повратна точка, защото може да има усещане, че е имало забавяне, но след това в последствие да има ново избухване на епидемията", допълни тя.

Днешният подем на европейските борси е факт въпреки все по-ясните сигнали за дълбока икономическа рецесия, отчетени от последното проучване на агенция Sentix за април.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 2,22%, въпреки информацията, че заразеният с коронавирус премиерът Борис Джонсън е бил приет в болница, след като симптомите не отшумяват 10 дни.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също нараства солидно с около 3,5% преди старта на търговията на Уолстрийт, тъй като и инвеститорите в САЩ се надяват на евентуална стабилизация след досегашното бързо разпространение на вирусната епидемия.

Повод за това дадоха данни, показващи, че за пръв от седмица насам има понижение през последните 24 часа на броя на смъртните случаи в Ню Йорк, който е епицентър на заразата с коронавирус в САЩ.  Американските инвеститори реагират с надежда и на данните за отслабване на смъртността от Covid-19 във Италия, Франция и Испания и за известно забавяне при растежа на броя на заразените в някои европейски държави.

Фючърсите на индекса DJIA нараства с близо 800 пункта (повишение с 3,6%), тези на S&P500 - с 3,67% и на Nasdaq100 - с 3,7%, след като през миналата седмица трите водещи индекса на Уолстрийт се понижиха съответно с 2,7%, с 2,1% и с 1,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна