Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отворете прозорците!

И още 3 начина да подобрите качеството на въздуха у дома

БНР Новини
Ролята на стайните растения за пречистване на въздуха е преувеличена
Снимка: Pxhere

В тези дни, когато сме "под домашен арест", качеството на въздуха е от съществено значение. Важно е да държим замърсителите надалече и да проветряваме редовно. Ролята на растенията, уви, е преувеличена, пише британският "Обзървър".

1. Отворете прозорците 

Очевидно е, но все пак да напомним: това е най-простият и ефикасен начин да проветрим, но понякога го забравяме. "Свежият въздух не ни е враг, казва казва д-р Пол Йънг от Университета Ланкастър. Ако държите затворено по цял ден, давате възможност на химикалите и алергените да се натрупат.

Даже да живеете в замърсената градска част, отваряйте прозорците, не бива да стоите вътре без проветрение. Даже да живеете до оживен булевард, отваряйте и проветрявайте.

На немски има дума: "Stoßlüften”, която приблизително можем да преведем като "избутване на въздуха". Идеята е да отворим прозорците изцяло за 10-20 минути, така че въздухът да се проветри напълно. Може да пробвате немската техника поне два пъти дневно. Особено сега, когато трафикът е намалял и дори в градовете въздухът е осезаемо по-чист.

Да държите отворено през нощта, когато има по-малко коли, също е добро решение."

2. Растенията помагат, но не много

Изследване на НАСА от 80-те открива, че растенията отстраняват токсичните замърсители от въздуха. Тези изследвания обаче са проведени в лабораторни условия, напомнящи тези в космоса. На Земята стайните растенията помагат в прочистването на въздуха, но не в степента, в която допускаме. 

"Освен ако нямате дъждовна гора у дома, ефектът е минимален, казва професор Павел Варгоски от датския Технически университет, за да има ефект, трябва да имате лехи и лехи с растения. А и сградите, които обитаваме, не са херметически затворени пространства, винаги прониква въздух отвън."

3. Внимавайте за домашните замърсители

"Когато готвите, винаги пускайте абсорбатор, казва Йънг, и не пушете вътре, цигареният дим се задържа много по-дълго, отколкото предполагате.

Ако е възможно, дръжте препаратите за чистене извън дома. Дори когато са добре затворени, химикалите в тях се изпаряват."

Не използвайте аерозолни освежители за въздух или ароматни свещи от тях има повече вреда, отколкото полза.

"Съблечете" дома, ако е възможно

Дървеният под е по-добро решение от мъхестия килим. Навън се стопля, така че, ако можете да приберете дебелите мъхести килими и тежките завеси, ще подобрите въздуха в дома си.

Ако нямате протектори на матраците, сега е моментът да се снабдите, те предпазват от акари. Също така редовно изтърсвайте завивките и възглавниците."

4. Борба с влагата

Влагата е съществен фактор, който влияе върху качеството на въздуха у дома. Проветрявайте редовно и не допускайте мухъл по стените.

След къпане проветрявайте банята. 

Винаги когато е възможно, простирайте прането си навън или поне на проветриво място. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!