Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безлихвени заеми и за самоосигуряващите се, предстои оптимизиране на мярката 60:40

| обновено на 06.04.20 в 19:24
Владислав Горанов и Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

Самоосигуряващите се ще могат да получават безлихвени заеми чрез схема от Българската банка за развитие, обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Досега мярката беше насочена единствено към хората, които са в неплатен отпуск:

„Ще имат възможност за три месеца да получат по 1500 лева заем, който ще е безлихвен, лихвата я плаща държавата, и ще бъде с гратисен период пет години и срок на погасяване 10 години“.

Стоянова анонсира и нова мярка за малкия бизнес, който също ще може да получи безлихвени кредити.

Чрез дълг държавата ще увеличи капитализацията на Българската банка за развитие със 700 милиона лева, припомни още Менда Стоянова:

„Още 700 млн. държавна гаранция за Българската банка за развитие, което би ѝ дало възможност да изтегли или да привлече средства, много повече от тази държавна гаранция, така че там ще има достатъчно средства“.

Стоянова потвърди, че мярката 60 към 40 ще обхване не само основната заплата, но и осигурителната тежест, но упрекна бизнеса, че прекалява с исканията си към държавата.

Министърът на финансите Владислав Горанов подчерта, че предстои мярката да бъде оптимизирана.

Според Георги Гьоков от левицата схемата няма да проработи, а заделените пари във фонд „Безработица“ няма да са достатъчни:

„До края на годината броят на безработните у нас ще достигне до 350 000“.

БСП настоява за безвъзмездно подпомагане на самоосигуряващите се. Според Горанов е рано за подобна мярка, а дори и да се обмисли прилагането ѝ в някакъв вариант, той със сигурност ще е обвързан с финансовото състояние на всеки един кандидат.

Трябва да се помисли и за фирмите, напълно затворили по време на извънредното положение“, категоричен е Горанов.

Владислав Горанов коментира, че влизаме в криза с мащаб и интензитет, който никой не би могъл да прогнозира, но изрази надежда, че няма да прибегне до целия лимит на новия държавен дълг за годината от 10 млрд. лева.

Промените във финансовата рамка на бюджета се правят при сценарий, че икономиката се свие с 3% на годишна база. Очакваният дефицит е 3,5 млрд. лева, а безработицата в края на периода - малко над 6%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени