Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Затворените частни градини и ясли не трябва да събират такси

| обновено на 06.04.20 в 18:24
Снимка: Община Русе

Частните детски градини, които са затворени заради извънредното положение в страната, не трябва да изискват заплащането на такса от родителите на децата, тъй като за този период услуга не се предоставя. Това обясни пред „Хоризонт“ Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката (МОН).

В София има лицензирани частни ясли, които дават допълнителна точка при кандидатстване за общинска детска градина, ако детето е посещавало забавачката минимум 6 месеца от обявяването на класирането. Но родители разказват, че директори им обяснили, че ако не заплатят половин такса, няма да получат допълнителната точка.

„В момента ни събират 50% от таксата, като казват, че ако не я платим тази такса, детето няма да получи точка за градина. Т.е. те де факто ни извиват ръцете“, каза родител, пожелал анонимност.

По думите на управителя на една от най-големите частни детски градини в София, която също пожела анонимност, те не могат да просъществуват, ако не събират пари от родителите.

„Единственият вариант е минимална сума да се събира от родителите, за да можем да си поддържаме структурата, докато това нещо премине“, каза тя.

За времето на извънредното положение, през което частните детски градини са затворени, те не следва да изискват заплащането на цена за непредоставена услуга, заяви за програма „Хоризонт“ на БНР Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката.

„Препоръчваме или възстановяване на платените суми, които са дадени авансово, или използване на платената цена за бъдещи периоди. Възможно е и прихващане на част от вече заплатените суми“, каза тя.

Репортаж на Поли Начева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна