Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска проверка на болницата в Гоце Делчев заради оставките на 14 лекари

| обновено на 06.04.20 в 18:36
Снимка: Радио Шумен

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира, като поиска Окръжната прокуратура в Благоевград да разпореди извършването на проверка на Многопрофилната болница "Иван Скендеров" в Гоце Делчев.

Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение, като уточняват, че проверката трябва да бъде направена от РЗОК, Инспекция по труда, АДФИ, представители на одита от МЗ и други компетентни органи.

Прокуратурата се е самосезирала заради предупреждения, че лечебното заведение може да преустанови обслужването на населението.

Причината са подадените заявления за напускане на 14 лекари от болницата и последващо изразено от тях желание да останат на работа в условията на извънредно положение, по което не се е взело отношение.

При проверката ще бъдат изискани становище и действия от страна на Общински съвет в Гоце Делчев и кмета на общината, както и от лекари и ръководство на болницата.

От прокуратурата уточняват, че болницата е единствената в района и е сред лечебните заведения, включени в националния списък във връзка с мерки и действия за борба с епидемията от Covid-19.

Всички лекари, които са подали предизвестия, напускат болницата в Гоце Делчев. Днес те са оттеглили заявленията за замразяване на оставките, докато трае извънредното положение заради коронавируса. След  две седмици здравното заведение на практика няма да може да функционира.

12 медици от утре не са на работа. Предизвестията си са потвърдили още заместник-управителя и завеждащ интензивното отделение, д-р Първанов и  шефът на клиничната лаборатория.

Завеждащите отделения няма нужда да изчакват три месеца, тъй като повечето са в пенсионна възраст, уточни шефът на гинекологичното отделение д-р Стоев: 

„Напускаме 6 човека – 4-ма акушер-гинеколози и двамата неонатолози - педиатри, с дата 7-и вече не сме на работа. Освен това ще напусне и лабораторната лекарка, защото и тя е подала предизвестие. При това положение отпадат всички клинични пътеки, Здравната каса няма да признае нито една. Все пак ние сме отговорни хора и бяхме решили да останем на работа, докато трае извънредното положение. Но до миналия четвъртък-петък отговор нямаше и ние тогава си ги оттеглихме (заявленията за замразяване на оставките – б.р.)“.

Единствената причина за трудното решение да напуснат лекарите виждат в авторитарното и некомпетентно според тях управление на болничното заведение.

Директорът д-р Улевинов не е особено притеснен от ситуацията и се надява колегите му да преосмислят решението си.

„Не виждам никаква драма. Решенията са, надявам се, премислени от страна на колегите. Те бяха поставени с изцяло ултимативен характер. Аз мисля, че съм взел кардинални решения, те са прозрачни, те са законосъобразни. Надявам се една голяма част от колегите да направят една самооценка, трезва… на своите намерения“, каза той.

Медиците в общинската болница обаче са категорични и настояват местната власт  да направи това, което очакват  повече от половин година, както работещите в болницата, така и населението на Гоце Делчев:

„Ние всъщност не можем да работим с него. Това ни е протестът на нас. Ситуацията е изключително неприятна и ние алармираме от октомври месец. Единственото наше желание е да се свика общинска сесия, извънредно, с една единствена точка – да се разгледа дали този управител ще продължи да управлява болницата или ще бъде освободен. Има събрана петиция от 6127 подписа в наша подкрепа“, каза д-р Стоев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!