Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Николай Димитров с инициатива за повдигане на духа

Снимка: Ани Петрова

Младият русенски пианист Николай Димитров само преди около две седмици получи специалната награда „Пианисимо“ в Люксембург на петия международен конкурс за композитори „Артисти в тревата“ за творбата си „Детска сюита“. Наградата се връчва от Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

Този конкурс дава възможност на деца и младежи да представят свои произведения, както и на възрастни автори, пишещи за детска аудитория. Тази година трима български участници получиха награди. Това са Александър Иванов, Ивайло Василев и Николай Димитров. Заради кризата с коронавируса обаче концертът на лауреатите, предвиден за 15 март, е отложен за месец юли. Радостната новина за русенския пианист дойде часове след като той поде своя акция за повдигане на духа в социалната мрежа Фейсбук чрез споделяне на авторска музика.

Николай Димитров е изключително позитивен дори в тези тежки за всички ни времена и излезе с инициатива във фейсбук – веднъж седмично той качва аудио/видео, в което свири от архива си. С анкета се допитва, какво да бъде то – класика или джаз. Той приканва всички музиканти да поемат инициативата му и да качват също веднъж седмично свои аудио- или видеофайлове без значение за каква музика става дума – класика, джаз, поп или рок.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна