Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: България е единствената в ЕС, която не е задействала реална помощ

Димитър Ганев: Трябва да се гледат индикаторите за безработица

Снимка: БГНЕС

"Ние сме единствената страна в ЕС, която не е задействала реална помощ. Правителството съвършено нищо не прави по икономическата ситуация в страната. Знаем, че в такива моменти помощ е само онази, която е навреме". Това каза пред БНР социологът от "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев. Той посочи, че мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са добри и навременни.

"Вече мина месец и бизнесът умира. Управляващите се опитват да оправят едно мъртво родено и изцяло сбъркано постановление. Мярката 60:40 сега я оправиха, но пак е неработеща", коментира Стойчев и обясни, че самата идея на тази мярка е сбъркана, защото в момент на криза, когато работата е спряла и хората не могат да работят, да се търси 100% компенсация е възможно може би само за гигантски фирми, които имат огромни запаси и могат да се възползват от подобна мярка, но те нямат нужда от помощ. Стойчев даде пример, че в Германия мярката е 60:0, а във Франция е 50:0. По думите му в България тази мярка иска да гарантира 1005 заплатата на човек, който не работи: "Да, това не е по негова вина, но защо да получава пълна заплата. Това го няма никъде в света".

Той беше категоричен, че за над 90% от българския бизнес мярката 60:40 не е работеща и това се вижда и от опашките пред бюрата по труда. Стойчев коментира, че не само не са добри икономическите мерки, но към днешна дата те не са започнали да се прилагат. Според него опозицията в парламента не е компетентна по икономическите въпроси.

Според него основната задача на управляващите е в максимална степен да се запази работната сила. 210 хиляди са новите безработни, посочи социологът, като се позова на данни на агенция "Галъп интернешънъл".   

Димитър Ганев

В предаването "Нещо повече" Димитър Ганев от агенция "Тренд" заяви, че кризата, която ни очаква, няма да е по-малка от тази, която наблюдаваме в момента:

"Дори да направим най-добрите мерки в България, когато спрат да работят автомобилните заводи в Германия и нашият износ бъде занулен в следващите няколко месеца, това ще доведе до много тежка икономическа ситуация".

Ганев изтъкна, че най-важното нещо, което трябва да се гледа в момента, са индикаторите за безработица и да могат да се задържат максимално много хора на работните им места:

"Представете си колко тежък процес ще бъде разпределението на трудовия пазар след това". 

В политически план Ганев коментира, че не очаква сближаване на позициите на президента Румен Радев и правителството

"В такъв тежък момент за обществото - не само в икономически, но и в социален план, много по-трезво би било хората да чуят мерки, които се подкрепят от всички институции, защото така доверието към тези мерки и тяхното спазване би бил по-ефективно". По думите му президентът не се е решил на този вариант.    

Според него БСП е много активна с различни предложения за алтернативни мерки, защото след кризата ще има социално недоволство от резултатите от мерките, предприети от управляващите, и гневните хора ще търсят свой политически изразител: 

"Опозицията и президентът искат да станат легитимен изразител на това недоволство - като кажат, че те са предлагали алтернативи, но правителството не ги е послушало".

Цялото интервю на Людмила Железова с Кънчо Стойчев и Димитър Ганев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна