Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Стара Загора поема таксите за детските градини и яслите

Участниците в онлайн брифинга.
Снимка: Община Стара Загора

Общината в Стара Загора планира да поеме таксите за детските градини и яслите до края на извънредното положение в страната. Средствата ще бъдат осигурени от общинския бюджет. Около това решение са се обединили представители на различни политически сили в Общинския съвет и кметът Живко Тодоров.

Ако бъде приета, мярката ще е в сила от 1 март до края на извънредното положение. Това обявиха на съвместен онлайн брифинг Тодоров, председателят на Общинския съвет Мария Динева, председателят на групата съветници на ГЕРБ Диан Димитров и проф. Иван Върляков от БСП. 

Към пакета от социални мерки ще бъде включено и ангажирането на общинския бюджет с пълното заплащане за детска млечна кухня, както и освобождаване от такса на ползвателите на домашен социален патронаж. И двете ще са в сила от 1 април. Ще има компенсации за онези, които вече са заплащали двете услуги. 

Допълнително по 100 лева върху заплатите си ще получат служителите в детска млечна кухня, социалния патронаж и диетичния стол. Според Диян Димитров натоварването върху тях в периода на извънредно положение значително се е увеличило.

В рамките на брифинга стана известно, че са били поръчани 5000 защитни маски от общинското предприятие „Мересев“. Планира се те да бъдат предоставени на кметовете и кметските наместници по селата, които от своя страна да ги раздадат на желаещите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна