Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Вирусната пандемия е най-голямото изпитание за ЕС от неговото основаване

Германският канцлер Ангела Меркел.
Снимка: БТА

Пандемията от коронавирус е най-голямото изпитание, пред което е изправен Европейският съюз в своята история, заяви в понеделник канцлерът Ангела Меркел, като подчерта, че Германия е "готова да допринесе" за засилването на блока.

"Според мен Европейският съюз стои пред най-голямото изпитание от създаването си", каза Меркел пред журналисти преди ключова конференция на финансовите министри от еврозоната, на която да се изготви икономически спасителен план за блока, предаде АФП.

"Всеки един е също толкова засегнат, колкото и другите, и следователно, това е в интерес на всички нас. В интерес на Германия е Европа да излезе силна от това изпитание", подчерта тя.

Дискусиите между лидерите на ЕС относно това, от какво би могъл да се състои европейския пакета от помощи, бяха изпълнени с различия между най-силно засегнатите от коронавируса държавни и икономически по-силните страни.

Италия, Франция и Испания призовават Германия, Австрия и Холандия за емитиране на общ дълг по формата на съвместни облигации, за да се смекчи икономическото въздействие от пандемията. Консервативните северни държави обаче се опасяват, че подобен план в крайна сметка ще означава взаимозависимост на всички държавни дългове.

На пресконференцията в понеделник Меркел повтори позицията на немското правителство за активиране на спасителния фонд на Европейски механизъм за стабилност (ESM), за който германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че може да бъде задействан "без безсмислени условия", за да помогне на държавите в борба с Covid-19.

Канцлерът на Германия обаче не спомена спорните инструменти за емитиране на общ дълг, добили известно като "корона облигации".

Меркел също така каза, че трябва да се извлече поука от вирусната пандемия, че Европа трябва да започне да се самозадоволява при производството на важни медицински принадлежности, като например предпазни маски за лице.

"Независимо от факта, че този пазар в момента е инсталиран в Азия, имаме нужда от известна самодостатъчност или поне стълб от собствено производство" в Германия или другаде в Европейския съюз, каза тя.

Не е разумно прекалено рано да се отменят вирусните ограничения, смята Меркел.

Германският канцлер също така заяви, че не би било разумно премахването на коронавирусните ограничителни мерки в нейната страна да стане прекалено рано.

"Ако германските власти бих разкрили днес потенциална дата за облекчаване на мерките, ние бихме били лошо правителство", подчерта тя. Всички ограничения ще бъдат премахнати постепенно и в момент, когато се появи такава възможност, поясни Меркел.

Коментирайки плана на австрийския канцлер Себастиан Курц за рестартиране на части от икономиката до началото на май, Меркел отбеляза, че "Австрия винаги е била крачка пред нас в тези неща".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!