Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насаме с моята библиотека

| обновено на 07.04.20 в 20:05
Снимка: Георги Господинов

Столичната библиотека започна кампания „Насаме с моята библиотека“.

Читателите са предизвикани да изпратят своя снимка пред домашната си библиотека с любима книга в ръка. Тези, които изпратят най-артистичните и оригинални фотоси, ще получат книги с автографи на известни български автори.

Първи в инициативата се включи от Берлин писателя Георги Господинов. 

„Отсъствам, зад кадър съм, защото тъкмо в дни като тези съм разделен с библиотеката си. И това е лична драма. Често си представям коя книга къде точно е, какво има скрито на втория ред. Добре, че я снимах този януари за последно. Втората снимка, когато още ме е имало в тези стаи, е отпреди 15 години. Само ние остаряваме, книгите и библиотеките са си същите“, пише Господинов и добавя:  

„Животът по време на карантина е изключително изпитание, защото човек не знае какво да прави с толкова много време… Ние не сме свикнали много да стоим сами със себе си. Ще ни се наложи да четем самите себе си, а за това помага и литературата”. 

„За нас беше важно да не губим връзка с читателите, с писателите, с творците, с които работим. Затова е важно да видим и почувстваме нашите приятели - любители на книгите и четенето... Идеята предизвиква голям интерес”, каза в интервю за предаването „Нещо повече” Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека. 

Има идея разказите и снимките да бъдат издадени след края на инициативата. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени