Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха вечерния час в Старозагорско

Снимка: starazagora.bg

Вечерният час, въведен в Старозагорска област със заповеди на директора на РЗИ и областния управител, беше отменен. Първа заповедта си за отмяна разпространи Гергана Микова, а не след дълго и директорът на здравната инспекция д-р Станимир Станков съобщи за Радио Стара Загора, че отменя своята. 

Вечерният час бе въведен първо от областният управител на 31 март, а ден по-късно заповед издаде и директорът на РЗИ. От интервю с началника на сектор "Охранителна полиция" комисар Илиян Илиев стана ясно днес, че всички актове за административни нарушения на вечерния час са издадени само по заповедта на д-р Станимир Станков. 

Като основание за заповедта на областния управител от днес се посочва чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията, обявеното с Решение от 13. 03. 2020 г. на Народното събрание извънредно положение и т. 5 от заповед № РД-01-179/06.04.2020 г. на министъра на здравеопазването. 

В цитираната точка 5 от заповедта на Кирил Ананиев от днес е записано:

Да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Няколко са жалбите в Административния съд, подадени от граждани срещу двете вече отменени заповеди, съобщиха от там. В съда адвокат Станимир Ченалов оспорва и заповедта на кмета на Стара Загора, с която той въвежда ограничения за предвижване на стопани на кучета и по повече от двама граждани на обществени места.

Според жалбата не е в компетентностите на кмета да го прави, а издадената заповед е "тежък порок на процесния акт". По жалбата е образувано дело.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!