Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 75 души са починали от коронавируса в Турция в последните 24 часа

Снимка: БНР - архив

Нови 75 души са починали от коронавируса в Турция в последните 24 часа, съобщи здравният министър на страната, с което общият брой на жертвите на заболяването в югоизточната ни съседка достигна 649.

Общият брой на заразените в Турция надхвърли 30 000 души, след като в последното денонощие нови над 3100 души са дали положителни проби за корона-вирус. Днес в Турция са били направени над 21 000 теста за новото заболяване, като процентът на заболелите сред проверените лица е 14.71.

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е започнала подготовката за предоставяне на допълнителна помощ за 2,3 млн. домакинства. По-рано около 2 млн. от най-бедните граждани на страната получиха еднократна помощ в размер на 1000 турски лири (около 300 лв.).

В обръщение към нацията след заседанието на Министерския съвет турският лидер съобщи, че в Истанбул ще бъдат изградени 2 нови болници с капацитет 1000 легла. Едната ще бъде изградена в Санджактепе, а другата – на бившето летище „Ататюрк“ в квартал „Йешилкьой“. Според Ердоган те ще бъдат готови до 45 дни.

Турският държавен глава информира, че до момента са били събрани около 1,5 млрд. турски лири в благотворителната кампания, която той анонсира на 30 март.

От опозиционната Народнорепубликанска партия съобщиха, че общини, управлявани от кметове от формацията, са оказали материална помощ на 280 000 семейства и финансова помощ на почти 100 000 семейства; не са били прекъснати или са били подновени комуналните услуги на над 330 000 семейства, въпреки неплатени сметки.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган оповести, че се забранява продажбата на маски в страната. След като вчера беше обявено, че безплатно ще бъдат раздавани по 5 маски седмично на човек, поради големия интерес към сайта за регистрации, той се срина. Гражданите в момента могат да подават заявките си чрез турския портал за електронно правителство. Пакетите с маски ще бъдат доставяни от турските пощи. Депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия заявиха, че така се застрашава здравето на пощенските служители.

Правозащитници отчитат и ръст на домашното насилие и молбите за разводи вследствие на самоизолацията. Подобен феномен се наблюдаваше и в други страни, например Китай.

616 души са били заподозрени за „провокативни“ публикации във връзка с корона-вируса, от тях 229 са били задържани, съобщи вътрешното министерство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна