Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция с най-малък брой новозаразени с Covid-19 от 12-ти март

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник Гърция отчете най-ниският брой нови случаи на коронавирус от 12 март, което сякаш показва изравняване на кривата.

Страната съобщи за 20 нови случая на Covid-19, което доведе общият брой на заразените да достигне 1755. Това е най-малкият брой нови случаи за повече от три седмици. Починалите от началото на пандемията са 79.

Междувременно в рамките на няколко дни правителството в Атина  ще внесе закон за промени в туристическото обслужване в сезона след май месец, заяви пред медиите гръцкият министър на туризма Харис Теохарис. Предлага се ваучер с възможност за потребление на услугата до година и половина.

Правителството на Мицотакис подготвя и пакет от помощи и данъчни облекчения за туристическия бранш.

Промените ще включват предоставяне на ваучер за 18 месеца за клиентите, предплатилите почивката в Гърция. Туристическите фирми в момента нямат финансовата стабилност да върнат сумите, но дават възможност за промяна на времето на  резервирания период.

"Целта на връщането на депозитите е да се защити правото на клиента. В момента работим в посока туристическият бранш да остане на ниво, което може да предложи на клиента услугата, а не да фалират туристическите фирми".

Министър Теохарис съобщи също, че за перспективите в туризма след кризата се работи на европейско ниво за постигане на обща стратегия.

Туристическите агенции информират, че получават все повече запитвания за наем на самостоятелна къща ,вместо на стая в хотел.

Гръцкото министерство по туризъм настоява да се извършва бърз тест за коронавирус на самолетните пътници или преди излитане или при пристигане в Гърция, за да се гарантира сигурността.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна