Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заразеният с Covid-19 британски премиер Джонсън е приет в интензивно отделение

Британският премиер Борис Джонсън.
Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън, който бе диагностициран с коронавирус в края на миналия месец, беше преместен в понеделник в отделение за интензивно лечение, след като състоянието му се влоши.

"От неделя вечерта министър-председателят е под грижите на лекарите в болницата "Сейнт Томас" в Лондон, след като е бил приет с постоянни симптоми на коронавирус", посочват от Даунинг стрийт.

55-годишният премиер постъпи в болницата предишната вечер, след като след 10 дни на самоизолация високата температура и кашлицата му не отшумяха.

Преди малко от Даунинг стрийт обявиха, че този следобед състоянието на Борис Джонсън се е влошило  и по съвет на неговия медицински екип е бил преместен в интензивно отделение.

Стана също така ясно, че Борис Джонсън е помолил външния министър Доминик Рааб да поеме неговите функции, "където се налага".

В декларацията на Даунинг стрийт се посочва, че премиерът получава отлични грижи и се изразява благодарност на служителите на британското здравеопазване за упоритата работа и отдаденост. 

Кралица Елизабет е била информирана от Даунинг Стрийт, съобщи Бъкингамският дворец.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен пожела на британския лидер Борис Джонсън "пълно възстановяване", след като той беше настанен в интензивно лечение.

"Моите мисли са с премиера Борис Джонсън и семейството му тази вечер. Пожелавам му бързо и пълно възстановяване", написа тя в Туитър.

Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че се надява британският премиер Борис Джонсън бързо да преодолее "изпитанието".

"Моята пълна подкрепа за Борис Джонсън, неговото семейство и британския народ в този труден момент. Надявам се той бързо да преодолее това изпитание", написа Макрон в Туитър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени