Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперното откритие за 2020 – мецосопранът Адел Шарве

„Музик мания“ представя Адел Шарве с концерта ѝ на фестивала на Френското радио в Монпелие заедно с пианиста Флориан Каруби, който включва „Песните на Билитис“ на Клод Дебюси, „Пет гръцки народни песни“ на Морис Равел, „Четири хиндуистки поеми“ на Морис Дьолаж, „Предишният живот“ и „Покана за пътуване“ на Анри Дюпарк, „Шест арабски поеми“ на Франсоа Обер.

Младата певица е в началото на своята кариера, която започва едва преди няколко години. От 2017 г. в творческата биография на Адел Шарве има няколко важни мецосопранови партии – Розина от „Севилския бръснар“ на Росини, представена в Бордо под диригентството на Марк Минковски, Ксеркс от едноименната опера на Хендел в постановка в Забранения град в Китай. Изпълнявала е и по-малки роли – като Асканий в „Бенвенуто Челини“ на Берлиоз във Версай с диригент сър Джон Елиът Гардинър, Мерцедес от „Кармен“ на Бизе в КГ и в парижката опера, Адела от „Пиратът“ на Белини в Бордо, Половецка девойка от „Княз Игор“ на Бородин в Датската кралска опера. Календарът ѝ вече е пълен с предложения до 2022 г., а най-близките ѝ ангажименти за да Парижката опера.

Адел Шарве е родена в Монпелие през 1993 г. Започва да учи музика още от шестгодишна. Участва и в хора на Клер Маршан, а след това и в хора на Френското радио. С този хор още на девет години участва в първата си оперна постановка музикалната приказка на Жюлиен Жубер „Кралицата на ледовете“.

През 2003 г. Адел Шарве е приета в музикално училище в Париж, след което продължава в Парижката консерватория. Освен уроците по пеене, заедно със свои колеги създава вокален ансамбъл „Архипелагът“, като изнасят много концерти.

„За мен няма по-голямо щастие от професията, която имам. Това е абсолютна радост. Трябва дисциплина, но и живееш непрекъснато в безкрайна красота. Винаги съм пяла, още преди да проговоря, и нямам спомен, в който да не съм пяла. На шест години реших че ще бъда оперна певица, въпреки че пеех и много джаз. Никога не съм си задавала въпрос, защото бях луда по оперния репертоар, песните и ораториите“.

Какво сподели още Адел Шарве, чуйте в звуковия файл.

Първия си диск Адер Шарве записва за „Алфа класик“ през 2019 заедно с пианистката Сюзан Маноф, наречен „Имало едно време“, в който смесва песни от американски и британски композитори.

Името ѝ нашумява много след една екстремна случка по време на концерт във Френското радио. Адел отива на концерт, дирижиран от нейния приятел Валантен Турне – на 1 октомври представят „Месия“ на Хендел.

„Бях в залата на Френското радио, за да слушам „Месия“ на Хендел. В антракта отидох при него и го попитах дали всичко е наред, а той отвърна – не, нищо не е наред. Контратенорът не може да пее, болен е. Отиди да видиш дали не можеш нещо да направиш“.

На финала публиката я аплодира бурно, а на следващия ден името ѝ е във всички медии.

За 2020 година тя е номинирана в категорията „Откритие – оперен артист“ във „Виктоар дьо ла мюзик класик“.

Предишните ѝ отличия са – награда в категория песен от международния конкурс Надя и Лили Буланже заедно с пианиста Флориан Каруби през 2015 г. На следващата година има три отличия, сред които е и това от международния вокален конкурс в Хартогенбош. През 2019 г. тя е избрана от обществените франкофонски медии за млад солист на годината.

Горещи теми

Войната в Украйна