Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на петрола тръгнаха нагоре

Цените на петрола скочиха с близо 3 процента на фона на надеждите, че най-големите производители в света ще договорят свиване на добива предвид срива в търсенето заради пандемията, макар експерти да предупреждават, че световната рецесия може да се окаже по-силна от очакваното, предаде "Ройтерс".

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поскъпна с 93 цента или 2,8 на сто до 33,98 долара за барел. Контрактите загубиха над 3 на сто от стойността си вчера.

Американският лек суров петрол прибави 79 цента или 3,03 на сто до 26,87 долара за барел, след срива с близо 8 на сто в предходната сесия.

Основните производители на петрол в света, включително Саудитска Арабия и Русия, вероятно ще успеят да договорят свиване на добива на заседание по-късно тази седмица. Евентуалната сделка обаче зависи от това дали САЩ също ще допринесат за намаляване на предлагането на световния пазар, посочват източници.

Страхът от силна рецесия продължава да притиска пазарите предвид спирането на голяма част от икономическата активност заради пандемията, като половината население на света е обхванато от някаква форма на мерки за карантина или социална дистанция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени